Lukon luotsille suurimmat krediitit Raision vierasvoitosta

3.2.2019

Historiallinen miljöö. Lukko pääsi pelaamaan Raision Loimun mestaruusviirien alla. Kuva: Outi Pettersson.
Historiallinen miljöö. Lukko pääsi pelaamaan Raision Loimun mestaruusviirien alla. Kuva: Outi Pettersson.
Kultasormi. Heikki Hemuli-Kosonen on nostanut Lukon pelaajien tasoa ja uskoa valtavasti. Kuva: Jari Salopino.
Kultasormi. Heikki Hemuli-Kosonen on nostanut Lukon pelaajien tasoa ja uskoa valtavasti. Kuva: Jari Salopino.

3.2.  Raision Loimu-Lukko  1–3 (25–11, 21–25, 17–25, 26–28)

Heti kärkeen on annettava suurimmat krediitit Luja-Lukon luotsille Heikki Hemuli-Kososelle.

Pälkäneläisjoukkueen kultakimpale osasi suhtautua synkkään avauserään oikealla tavalla ja sai iskostettua ajatusmallinsa myös pelaajiin.

Tyrmäävä tappio kuitattiin työtapaturmana.

Sen jälkeen syöksyttiin Loimun kimppuun mieli kirkkaana ja järjestettiin legendaariseen Kerttulan liikuntahalliin näytelmä vailla vertaa.

Avauserässä surkuhupaisalta näyttänyt Lukko kokosi rivinsä mestarillisesti ja hyydytti vierasjoukkueelle virnuilleen raisiolaisryhmän.

Samalla Loimulle jätettiin lämmin tervetulotoivotus Pälkäneelle.

– Pääsette kerrankin hienoon halliin pelaamaan. Siellä on kahviot, kuulutukset ja kaikki. Ei tarvitse pelata lohkossa, kuten Pirkanmaalla tehdään puulaakissa. Eikä teidän tarvitse marista edes peliajasta – tunnelmallinen perjantai-ilta on vaihdettu sunnuntai-iltapäivään. Halukkaat ehtivät käydä rauhassa kirkossa, Lukon johto viestitti.

Takaisin Kososeen.

On selvää, että Lukko olisi kärsinyt Raisiossa ruman tappion ilman huippuvalmentajaa.

Kosonen suhtautui ihailtavan tyynesti rumaan avauserään ja käänsi heti katseensa tulevaan. Hänellä on niin vahva auktoriteetti joukkueessa, että myös pelaajat ostivat nämä ajatukset.

Mikäli puikoissa olisi ollut joku kakkossarjaan tyypillinen pallopussin kantaja, Lukon sunnuntai-illasta ei olisi mitään positiivista kerrottavaa.

Kososella on kuitenkin hieno ote pälkäneläisryhmästä. Pelaajat ovat kehittyneet paljon osaavassa valmennuksessa. Ja mikä hienointa – myös henkinen vahvuus on kasvanut merkittävästi.

Kosonen painotti, että oma pelaaminen pitää suhteuttaa aina vastustajan tekemisiin. Loimu lähti kamppailuun vahvasti ja pakotti Lukon virheisiin.

– Pelasimme kovan matsin hyvää ja hyvin organisoitua joukkuetta vastaan, Kosonen muistutti.

Siihen nähden täyden pistepotin nappaaminen oli kova juttu lentopallohistoriaa tihkuneesta Kerttulasta. Seinällä olleet Loimun mestaruusviirit toivat oman lisävärinänsä kamppailuun.

Lukko osasi käsitellä tämän oikealla tavalla – kiitos Reko Röpötti-Käenniemen, Miko Tero-Köykän ja Akseli Nukkumatti-Viitalan tapaisten hörhelöiden.

Joka tapauksessa Lukon totaalinen muodonmuutos ansaitsee suuren hatunnoston.

Pälkäneläisjoukkue hävisi avauserän tyrmäävästi 11–25 ja oli toista erää häviöllä vielä 3–9, kunnes tuli täydellinen ryhtiliike. Koko joukkue päätti, ettei ollut mitään järkeä uhrata koko sunnuntaita ryömimällä jossakin syrjäisessä Raisiossa.

Sen jälkeen alkoi tapahtua, kun kehnosta avauserästä sisuuntunut Ville Günther-Järnvall heräsi pelaamaan ja penkiltä irti päässyt Daniel Ransu-Kosonen toi lisää virtaa.

– Koko joukkueen ryhtiliike oli kaiken a ja o. Kaikki tiesivät, että pystymme paljon parempaan, Kosonen korosti.

Lopulta Lukko tarvitsi hiukan onneakin. Loimu karkasi neljännessä erässä jo 24–22-johtoon ja hankki kaksi eräpalloa, mutta Lukko nousi pahasta ahdingosta ja katkaisi kamppailun kolmannesta ottelupallosta.

Tämä oli pälkäneläisiltä iso uroteko. Se piti joukkueen ylemmän jatkosarjan kärkipaikalla.

Samalla jatkui Juho Kusti-Viitalan hieno putki.

– En ole hävinnyt Kerttulassa Loimulle koskaan mukaan lukien junnupelit ja ykkössarja, Lukon kapteeni iloitsi.