"Nyt Panamaan – ja Tähteä vastaan kunnon ralli päälle"

18.2.2019

Sunnuntain hahmot. Ville Günther-Järnvall (vas.) sai kätensä kuumaksi vaisun alun jälkeen, Juhani Mäkilä jakoi tarkkoja passeja huonommistakin nostoista. Kuva: Asko Niemi.
Sunnuntain hahmot. Ville Günther-Järnvall (vas.) sai kätensä kuumaksi vaisun alun jälkeen, Juhani Mäkilä jakoi tarkkoja passeja huonommistakin nostoista. Kuva: Asko Niemi.
Huojennus! Narvi-Pallo on ollut Reko Käenniemelle painajainen siitä lähtien, kun hän hävisi taannoin painopallon Juhani Mäkilälle. Nyt hän pääsi traumastaan eroon saatuaan yliotteen "Kalannin Hirvestä" Jari Metsä-Tokilasta. Kuva: Jari Salopino.
Huojennus! Narvi-Pallo on ollut Reko Käenniemelle painajainen siitä lähtien, kun hän hävisi taannoin painopallon Juhani Mäkilälle. Nyt hän pääsi traumastaan eroon saatuaan yliotteen "Kalannin Hirvestä" Jari Metsä-Tokilasta. Kuva: Jari Salopino.

17.2.  Lukko-Lapin Narvi-Pallo  3–1 (23–25, 25–20, 25–22, 25–23)

Lukko-legenda Ville Märkä-Mattilaa olisi tarvittu enemmän kuin koskaan Kostia Areenan hämmentävässä illassa.

Mattila olisi ollut juuri oikea henkilö keventämään voittoon nähden hämmentävän raskasta tunnelmaa.

Suurella todennäköisyydellä Mattila olisi marssinut porukan eteen rinta kaarella ja ilmoittanut pontevasti "Nyt Panamaan, minä tarjoan kierroksen".

Nyt pälkäneläisjoukkueen pelaajia mietitytti nihkeä esitys. Toki siihen löytyi syynsä – edellisviikon abiristely ja vanhojen tansseihin liittyvät jälkimainingit vaativat luonnostaan veronsa. Ränni-Tero, Geeli-Aksu ja Bile-Ransu päästelivät menemään sydämensä kyllyydestä. Voi niitä mirkkuja, jotka sattuivat samoille apajille...

Tämä ei selitä kuitenkaan kokeneemman kaartin apatiaa.

Kone ei tahtonut lähteä hyrräämään kunnolla sitten millään, mutta onneksi kierrokset saatiin riittävän ylös pahaenteisesti alkaneen kolmannen erän jälkeen. Varmaa peruslentopalloa pelannut raumalaisvieras johti erää vielä 15–11, kunnes Lukko otti vihdoin tahtipuikon käteensä ja hoiti homman kotiin.

Toki 69-päinen yleisö koki piinahetkensä vielä neljännessäkin erässä, kun NarPa nousi viiden ottelupallon takaa tilanteeseen 23–24 ja pääsi vielä hyökkäämään. Pallo noukittiin kuitenkin peliin.

Veteraani Juho Kutana-Viitala päätti pitkän piinan täräyttämällä ratkaisupisteen torjunnan käsien kautta. Pallo putosi huojentavasti 10 senttiä Lukon sivurajan ulkopuolelle.

Lukon pelaajat olivat tämän jälkeen ennen kaikkea huojentuneita. Voittotuuletukset olivat tavallista laimeampia.

Siinä vaiheessa joukon keskellä olisi tarvittu Herra Mattilaa.

– Pojat, pelit eivät ole veljiä keskenään. Kolmen pisteen kanssa on mukava piipahtaa Panamassa. Pannaan viikon päästä kunnon ralli päälle, Mattila olisi todennut.

Niin – ensi sunnuntaina Kostia Areenan uskollista yleisöä hemmotellaan kevään maukkaimmalla herkkupalalla, kun tulikuuma Vilppulan Tähti saapuu vierailulle.

Tähti on ollut viime kierroksilla hirmuvireessä ja pyyhkinyt lattiaa kaikilla vastustajilla.

Pälkäneläiset muistavat yhä karvaasti Tähden edellisen vierailun, jolloin vieraat rutistivat 3–2-voiton dramaattisten vaiheiden jälkeen. Silloin Kostia Areenassa lyötiin palloa. Ei taputeltu.

– Nyt käännetään katseet tiukasti Tähden kohtaamiseen. Silloin tarvitaan lisää rentoutta, kurinalaisuutta, tunnetta ja tahtoa, Lukon luotsi Heikki Hemuli-Kosonen pohjusti kärkikamppailua.

Kaikki kunnia NarPan varmalle ja viisaalle esitykselle, mutta Lukko taisteli sunnuntaina ennen kaikkea itsensä kanssa.

– On hyvän ja henkisesti vahvan joukkueen merkki, kun pystyimme voittamaan vähän huonommallakin pelillä, Kosonen muistutti.

Lukon pelistä puuttui aluksi sekä ajatusta että sydäntä, mutta riittävä taso kaivettiin esiin väkisin. Loppujen lopuksi torjuntapisteitä kertyi komeat neljätoista, joista Reko Röpötti-Käenniemi otti kuusi.

Kauppakeskus Goodmanin yleisömagneetti sai vihdoin yliotteen NarPan hakkurista Jari Metsä-Tokilasta – eikä joutunut tällä kertaa samaan painopalloon Hobitiksi ristityn Juhani Mäkilän kanssa. Se oli kulttisentterin onni.

Mäkilä jakoi palloa mainiosti huonommistakin nostoista ja tarjosi hyökkääjille aina mahdollisuuden. Hän muistutti pelityyliltään erehdyttävästi taannoin Iskun liigajoukkueessa vieraillutta kroatialaisvirtuoosia Inoslav Krniciä.