WFCKU5HH79

Ikimuistoinen sunnuntai-ilta – Lukolle historiallinen ykkössarjavoitto!

15.2.2021

Lukko-Napapiirin Palloketut 3–0 (25–20, 25–22, 25–19)

Harmi, kun vain muutama Luja-Lukon ystävä ja Napapiirin Pallokettujen uskollinen bussikuski pääsivät todistamaan paikan päälle sunnuntai-illan historiallista hetkeä.

Tunteikkaaseen hetkeen sisältyi upea sekoitus aitoa riemua, valtavaa helpotusta ja kaikkea siltä väliltä.

Siinä vaiheessa ei tarvittu maskeja.

Siinä vaiheessa piti kaivaa nenäliina taskusta ja pyyhkäistä kostuneita silmäkulmia.

Se hetki jää pysyvästi Lukon ja koko Pälkäneen urheiluhistoriaan.

Lukko voitti ensimmäisen ottelunsa Suomen toiseksi korkeimmalla tasolla – ykkössarjassa.

Pankaa ylös päivämäärä 14. helmikuuta 2021.

Kauden neljästoista ottelu aukaisi vihdoin tulpan. Takana oli jo neljä viisieräistä kamppailua, mutta kaikki kääntyivät pirullisesti vastustajille.

Ratkaisupalloihin sisältyi tukku huonoa tuuria ja epäedullisia tuomaritulkintoja, mutta kirvelevät tappiot johtuivat ennen kaikkea kypsyyden puutteesta.

Nyt Lukko oli valmis voittamaan. Sen näki ensimmäisen erän ensimmäisistä palloista lähtien.

Olisi liian helppoa panna täysosuma Lukon farmiavun Aatu Pölläsen ansioksi. Toki Pöllänen onnistui upeasti hakkurina, mutta Akaa-Volleyn liigapelaaja auttoi Lukkoa vielä enemmän läsnäolollaan.

Kaikkien Lukon pelaajien rintakarvat – jopa Tuomas Lehtilän – kasvoivat ottelun aikana ainakin kahdella sentillä. Pölläsen esimerkillä oli uskomaton voima.

Niinpä pälkäneläiset kävivät taputtelemassa Pöllästä joukolla maukkaan täysosuman jälkeen. Aatu ansaitsi kaikki kiitokset.

– Vakuuttava esitys. Aatu näytti miehekkäästi sen tavan, miten liigapeluri tulee ykkössarjaotteluun sisään. Aatu osoitti suuruutensa myös pelin jälkeen. Hän auttoi muita salin siivoamisessa ilman pyyntöjä ja näytti esimerkkiä kaikille muille, Lukon luotsi Heikki Hemuli-Kosonen suitsutti.

Pöllänen (19 pistettä) ja Ville Järnvall (16) kantoivat päävastuun hyökkäyspelistä, mutta Lukon ikimuistoiseen iltaan mahtui paljon hyvää muutenkin. Jere Puolakka käytti hyökkääjiä viisaasti ja Tomi Perkiö onnistui erinomaisesti kaikilla osa-alueilla.

Loistava vastaanotto oli kotivoiton tukipilari. Perkiö, Järnvall ja libero Vili-Valtteri Help hoitivat homman virheettömästi.

Näin jälkikäteen uskaltaa tunnustaa, että tappioiden rassaama pälkäneläisjoukkue vaipui jo epätoivon partaalle ja keksi hurjan suunnitelman NaPan pehmittämiseksi.

Tämän taktiikan keskushenkilönä oli tietysti Miko Tero-Köykkä – kukas muukaan.

Köykän piti vuokrata kämppä Tampereen keskustasta sunnuntain vastaiseksi yöksi ja houkutella rovaniemeläispelaajat sinne pitkälle vierailulle.

Lukkolaiset laskivat, että Köykän yöunien uhraaminen on pieni murhe siitä saadyn hyödyn rinnalla. Kulttisentteri on tottunut touhuamaan muutenkin yöaikoina.

Loppujen lopuksi yksi sopiva asunto löytyi, mutta Lukko luopui hankkeestaan hyvän urheiluhengen nimissä. Pälkäneläiset totesivat, että tämä olisi ollut epäreilua arvostettua päävalmentajaa Jukka Muumi-Mäkihannua kohtaan.

Jos ja kun Mäkihannu olisi kuullut tästä, Lukon puhdas maine olisi saanut ikävän tahran.

Niinpä Köykän annettiin mennä kotiin nukkumaan.

Tosin kenelläkään ei ole tietoa, menikö hän sinne – ja jos meni, niin mihin aikaan.

Tarina ei kerro myöskään sitä, oliko Kosonen perillä Köykän seikkailuista. Joka tapauksessa Lukon luotsi istutti sentterin varmuuden vuoksi vaihtopenkille.

– Onneksi johto päätyi tämän konstin sijasta Aatun värväämiseen. Se takasi nämä, Lukon toinen keskitolppa Reko Röpötti-Käenniemi iloitsi.

Käenniemi tarkoitti näillä kahta edessään ollutta oluttuoppia. Manageri Jari Perkiö lupasi etukäteen kaksi ilmaista kierrosta ja kustansi ne kernaasti Panaman kiihkeässä sykkeessä.

Suuri nautinto näkyi pelaajien ilmeistä.

Ne olivat aurinkoisempia kuin Teneriffan hiekkaranta.

Lukon päätukijoihin lukeutuvan iDiDin osakas Juha Ollikainen palkitsi Lukosta Ville Järnvallin (vas.) ja NaPasta Ville Kulmalan. Parhaat saivat tutusti Uotilan Leipomon herkulliset limppupaketit. Kuva: Outi Pettersson.