WFCKU5HH79

Kaikki huuli pyöreänä – Kososen passariruletti toi pisteen

14.11.2020

Rantaperkiön Isku-Lukko 3–2 (25–17, 14–25, 16–25, 25–22, 15–13)

Luja-Lukon valmentajavelho Heikki Hemuli-Kosonen keksi poikkeuksellisen rohkean ratkaisun miespulasta kärsineen pälkäneläisjoukkueen peluutukseen.

Kosonen päätti kokeilla ykkössarjatasolle ainutlaatuista – tai ainakin erittäin harvinaista – kahden passarin systeemiä.

Kun tämä kävi ilmi Pyynikin lehtereille saapuneelle Juha Julle-Hämäläiselle, kokeneen lentopallogurun silmämunat pyörähtivät kaksi kierrosta ympäri.

Hämäläinen on kehitellyt hienoon lajiin monenmoisia herkkuja, mutta hänkään ei ole lähtenyt näin radikaaliin kokeiluun.

Hämäläinen loi pitkän ja upean uran juuri Iskussa, mutta nykyisessä Lukon ryhmässä on enemmän hänen opetuslapsiansa kuin tamperelaisjoukkueessa.

Kun vielä Hämäläinen kävi auttamassa pälkäneläisiä viime kaudella vierasottelussa Vilppulan Tähteä vastaan, hänen sydämensä taisi sykkiä ainakin yhtä voimakkaasti Lukon kuin Iskun puolesta.

Hämäläinen on maininnut useassa yhteydessä, että Kosonen on hänen opetuslapsensa.

Mutta nyt opetuslapsi järjesti oppi-isälleen hämmentävän näytöksen.

Vaikka Kososta tituleerattiin neroksi Pyynikin lehdistötilaisuudessa, Lukko-luotsi piti pokkansa mestarillisesti.

– Välillä pitää kokeilla jotakin uutta, kun eletään vaikeita aikoja. Pojat reagoivat hienosti tähän kokeiluun, Kosonen kiitteli.

Veikeästä ilmeestä näki, että sunnuntaisessa Sampo-ottelussa on luvassa taas jotakin uutta. Kenties Kosonen marssittaa kentälle neljä keskitolppaa.

– Voi luoja. Säästäkää meidät tältä painajaiselta, Lukon monitoimimies Sami Chämppäri-Pettersson tuumi.

Takaisin passareihin. Pettersson ja niin ikään pelintekijän papereilla kulkeva Verneri Halttula jakoivat palloa takakentällä ollessaan. Näin Lukolla oli koko ajan verkolla kolme hyökkääjää.

Aluksi Kososen rakentama systeemi herätti Iskussa lähinnä hilpeyttä, mutta hymyt hyytyivät toisen ja kolmannen erän hurjassa myllytyksessä.

Tahti oli niin hurjaa, että tamperelaisten luottopelaaja Petteri Friberg hyytyi vaihtopenkille ja myös ykkössarjan ykköshakkuri Paavo Korhonen joutui hakemaan vauhtia kentän laidalta.

Niin – tarkasti ottaen Lukolla oli kentällä kolme passaria.

Kosonen heitti vahvassa nousukunnossa olevan Jere Tyrni-Puolakan liberoksi Vili-Valtteri Helpin poissaolon takia.

Moni kauhisteli, miten Savonlinnan huumoriveikko selviytyy vaativasta urakasta.

Onneksi epäilijät eivät ole käyneet Kostia Areenan pitkissä ja hikisissä treeneissä. Siellä Puolakka on näyttänyt Panaman ohella myös takakentällä, mikä hän on miehiänsä. Pallojonglööri osaa lukea peliä ja saa vaikeita palloja ylös hämmästyttävän usein.

Ja jos oikein tarkkoja ollaan – myös Tomi Perkiö pelasi pikkujuniorina passarina.

Siihen oli kaksi syytä: sormilyönti oli pehmeä – eikä pikkumies ylttänyt kunnolla verkon ylänauhaan.

Tuoreampiakin näyttöjä löytyy. Perkiö tahditti Kermajäätelöt-nimisen joukkueen kesäkuussa Rovaniemen turnauksen voittoon – nimenomaan passarina.

Eli Lukko oli liikkeellä neljän passarin taktiikalla. Lisäksi penkillä oli vielä Juhani Silkkisormi-Salminen.

Loppujen lopuksi Pyynikin lauantai-iltapäivä herätti ristiriitaisia tunteita. Lukko olisi voinut napata sieltä täyden pistepotin, mutta nyt piti tyytyä yhteen pisteeseen.

Se oli ilman muuta suuri saavutus edelliskierrosten synkkyyden jälkeen.

Siitä huolimatta, että Lukko hukkasi viidennen erän 13–12-johdon.

Perkiö nousi Lukon tehomieheksi 17 pisteellä. Puolakka onnistui liberona mainiosti. Sentterikaksikko Tuomas Lehtilä (9/+7) – Miko Köykkä (8/+8) heräsi eloon.

Tolpista on kohistu aina Lukon yhteydessä, vaikka näytöt ovat jääneet usein ohuiksi. Nyt tämä parivaljakko napsi yhteensä yhdeksän torjuntaa.

Tämä tiedoksi varsinkin emeritus-sentterille Ville Macho-Mattilalle.

Hieno piste. Verneri Halttula (vas.), Jere Puolakka, Tomi Perkiö, Ville Järnvall, Sami Pettersson ja Miko Köykkä tuulettavat. Kuva: Pertti Flinck.