WFCKU5HH79

Lehtilän älynväläys pelasti Lukon nöyryytykseltä

16.11.2020

Lukko-Pielaveden Sampo 0–3 (23–25, 16–25, 19–25)

Luja-Lukon keskitolppa Tuomas Neropatti-Lehtilä sai sunnuntai-iltana tämän pelipaikan kaverille poikkeuksellisen älynväläyksen.

Kun Pielaveden Sampo hankki ottelupallon, Lehtilä syötti varmuuden vuoksi verkkoon ja pelasti samalla pälkäneläisjoukkueen (ja varsinkin Verneri Halttulan) nöyryytykseltä.

Lehtilä hoksasi, että edellispallon jälkeisestä suukovusta suivaantunut Sampo-atleetti Timo Leikas olisi täräyttänyt pallon hirmuisella vimmalla Kostia Areenan lattiaan.

Luultavasti tätä kuoppaa tasoiteltaisiin edelleen.

Leikas näet näytti karhumaiset voimansa jo alkulämmittelyssä – ja otsot saavat tunnetusti lisää voimaa, kun joku ärsyttää heitä hiukan.

– Tuohan oli koko illan nerokkain suoritus, Lukon emeritustolppa Ville Macho-Mattila ylisti virkaveljeänsä.

Mattila on suitsuttanut keskitorjujia liikuttavan paljon vähintään vuosikymmenen ajan ja kaupannut lentopallomedialle Supertolpat-sarjaa tasaisin väliajoin.

Tällä kertaa Mattilan perustelut menivät läpi muutamalla nielauksella, mutta hänelle jäi vielä runsaasti todistettavaa.

Miten ihmeessä selität, kun Lehtilä teki syöttövirheen myös avauserän päätteeksi?

– "Tunppi" ennakoi. Kato fiksu kaveri on "one step ahead". Ei joutunut puolustamaan vitospaikkaa, Mattila päästeli.

Mutta eikös juuri niin pitäisi tehdä?

– Kato, keskarit ovat sen verran älykkäitä, että he tietävät mihin pystyvät ja mihin eivät.., Mattila vastasi.

Heti tämän jälkeen Lukon apuvalmentaja ehdotti, että nyt olisi sopiva hetki unohtaa hänen kuuluisa syöttövirheensä.

Muistatte varmaan, kuinka haavanlehden tavoin tärisseen Mattilan pappaleija pysähtyi taannoin verkon alareunaan. Lukolla oli silloin eräpallo ja samalla nousupallo.

– Tunpille tuli kuitenkin kaksi mokaa kriittisille hetkille, Mattila yritti.

Turhaan – Paelkaene Gardenin hetki oli niin pöyristyttävä, etteivät kaikki Lukon ystävät ole päässeet siitä yli vieläkään.

Tämä nousee säännöllisesti puheenaiheeksi sekä Aapiskukon kulmapöydässä että Panaman peränurkassa.

Näin Lehtilä voi olla edelleen kaikessa rauhassa tämän asian tiimoilta.

Turboturpa-Mattila oli tohkeissaan jo lauantaina, kun Lehtilä ja Miko Tero-Köykkä keräsivät alkusyksyyn nähden komeat saldot Rantaperkiön Iskua vastaan.

– Keskarit olivat ihan liekeissä. Tämä on tuttu juttu aiemmilta vuosilta. Kun järvet jäähtyvät ja ahvenet alkavat syödä, keskarit kuumenevat, Mattila vaahtosi.

Vielä takaisin Lukko-Sampo-pelin kiihkeään loppuun. Päätuomari Jori Sundell ojensi Halttulaa ja Leikasta keltaisella kortilla suukovun ja ärhentelyn jälkeen.

Leikaksen ilmeistä päätellen hän heitti hiukan teatteria ja herätti samalla masentuneen pälkäneläisyleisön.

– Kun me vielä pelasimme, keltainen kortti oli pelikortin kokoinen. Nyt kortti oli A5-kokoinen. Ilmeisesti ennen kaikilla oli parempi näkö, Lukko-legenda Petri Hildén lohkaisi.

Passari johti taannoin monet vuodet Lukon peliä ja jakoi nyt parhaiden pelaajien palkinnot kutsuvieraan ominaisuudessa. Valinnat osuivat illan pukareihin Halttulaan ja Leikakseen.

– Aluksi näytti, että hieno Isku-peli kantaa pitkälle, mutta jotain puuttuu. Minua vaivaa eniten Lukon pateripelin puute. Kun keskareita käyttäisi enemmän, laitoihin aukeaisi lisää tilaa. Vastaanotto oli riittävän hyvää, vaikka Leikas ja Ilja Ivanov sen mursivatkin toisessa erässä, Hildén summasi.

Miten arvioisit Lukon tämänhetkistä tilannetta?

– Joukkue on nyt vedenjakajalla. Jos lähiviikkoina tulee taisteluvoitto, lukko aukeaa ja hyvää seuraa. Nyt punnitaan ennen kaikkea se, kuinka hyvin pelaajien pää kestää kovatkin tappiot, Hildén arvioi.

Sunnuntai-illan kohuhahmot. Tuomas Lehtilä (vas.) pelasti Verneri Halttulan ja muut lukkolaiset nöyryytykseltä. Kuva: Rami Myllymaa.