WFCKU5HH79

Lukko piinasi Kyyjärveä viimeiseen palloon asti – Hätäapulibero esitteli hauista Mattilalle

14.2.2022

Lukko-Kyyjärven Kyky 0–3 (19–25, 20–25, 24–26)

Luja-Lukon ykkössarjajoukkue palasi tositoimiin kolmen viikon koronatauolta ja pääsi pitkästä aikaa Kostian upean kotiyleisön eteen.

Pälkäneläisten mittari oli heti kovin mahdollinen, koska vieraana oli lentopalloliigaan pyrkivä Kyyjärven Kyky.

Lukko pani hyvin hanttiin siipirikkoisuudestaan huolimatta ja pakotti nimekkään vastustajan kolmannessa erässä jatkopalloille asti, mutta kylmäpäisyys ei riittänyt vielä urotekoihin.

Kyyjärvi rutisti 3–0 (25–19, 25–20, 26–24) -vierasvoiton ja oli silmin nähden huojentunut tuloksesta.

– Tämä oli poikien päälle tärkeä juttu lauantaisen tappion (0-3 Lempolle) jälkeen, Kyyjärven nimekäs valmentaja Eduard Venski huokaisi.

Valkovenäläinen Venski tuli liigayleisölle tutuksi pelaajaksi dominoituaan verkkotaisteluita vuosikymmenen verran 2010-luvun taitteessa. Venski voitti liigan torjuntatilaston viidellä kaudella ja valittiin sarjan tähdistöön kuusi kertaa. VaLePa kunnioitti kultakimpaleensa uraa jäädyttämällä Venskin pelinumeron.

– Vastustaja teki enemmän virheitä. Se helpotti meidän urakkaa. Silti jouduimme ahtaalle kolmannessa erässä. Numero 8 (Tomi Perkiö) oli vaarallinen poika. Emme tahtoneet saada häntä kuriin, Venski summasi.

Lukon kapteeni tehtaili 18 pistettä kovilla tehoilla ja aiheutti runsaasti päänvaivaa vieraille.

Poikkeuksellinen aika aiheuttaa tavallista enemmän eloa kaikkien joukkueiden kokoonpanoihin. Kyyjärvi pelasi nyt ilman Aivars Petrusevicsia ja penkillä istunutta Ralfs Ozolinsia. Lukolta puuttuivat Vili-Valtteri Help, Jaakko Ollikainen, Daniel Kosonen ja Verneri Halttula.

Lisäksi Sami Pettersson piti istuttaa huoltajaksi, koska varastosta ei löytynyt enää neljättä liberopaitaa.

– Joku raja varustehankinnoissakin, Lukon lentopallopomo Asko Nalle-Niemi tuhahti.

Hätäavuksi kutsuttu Niilo Nurmi hoiti liberon roolin erinomaisesti taustaan nähden. Hän on keskittynyt viime vuodet lähinnä atleettivartalon rakentamiseen ja tuonut lisää puhtia myös Ville Mattilan punttitreeneihin. He ovat vertailleet tuloksiansa jo pitkään ja ihailleet vartaloansa peilin edessä illasta toiseen.

Ei ihme, että Nurmi esitteli hauistansa valmentajan rooliin hypänneelle Mattilalle.

Kun ex-lukko Topias Koukkula kuuli kerran kaksikon kilvoittelusta, SM-mitaleita napsinut kolmiloikkaaja halusi tietää herrojen kilomäärän. Hän nimesi nämä vauvapainoiksi.

Nurmi ei ole pelannut kahteen kauteen missään. Ykkössarjavire hiottiin alkuvuodesta muutamissa harjoituksissa.

– Luotin omaan hihaani. Vastaanotossa oli pehmeä tatsi. Välillä pallo nousi ihan kulhoon, välillä vähän karkaili. Toistoja on niin vähän, Nurmi summasi.

Nurmi pelasi ensimmäisen täyden ykkössarjapelinsä.

– Puolustus kulki paremmin kuin koskaan. Refleksit ja jalat toimivat viimeisen päälle, Lukon yllätysveto kuvaili.

– Hatunnosto Niilolle. Olisi jännä nähdä kaverin taso, jos heppu treenaisi, Lukon otteluvalmentaja Petteri Miettinen tuumi.

Lukon voittotoiveet kariutuivat pitkälti vaatimattomaan syöttöpeliin. Isännät tekivät peräti 18 suoraa virhettä yhden ässän vastapainoksi, kun Kyyjärven lukemat olivat yhdeksän virhettä ja seitsemän ässää.

– Ennen peliä puhuttiin, että koitetaan pitää hyökkäyksissä järki päässä ja karsia turhat virheet. Olisi varmaan pitänyt puhua syöttämisestä samaa. Tarjolla olisi ollut enemmän kuin 0–3-tappio, Miettinen harmitteli.

Tappiosta huolimatta peli oli hyvä kenraaliharjoitus tulevan sunnuntain huipputärkeään kotiotteluun Napapiirin Pallokettuja vastaan.

Silloin Lukko tarvitsee voiton säilyttääkseen pudotuspelitoiveensa.

Nyt pälkäneläiset ovat kolmen pisteen päässä kahdeksantena majailevasta Karhulan Veikoista.

Yllätysveto. Niilo Nurmi lähti Lukon hätäavuksi ja hoiti liberon tontin erinomaisesti. Kuva: Asko Niemi.