WFCKU5HH79

Lukon myllytys sai Kyyjärven luotsin raivon partaalle – "Tehkää mitä lystäätte!"

22.3.2021

Lukko-Kyyjärven Kyky 2–3 (25–23, 18–25, 23–25, 25–12, 7–15)

Kyyjärven Kyvyn kokenut valmentaja Hannu Kalliojärvi tunnetaan juonikkaana taktikkona.

Kalliojärvi on keksinyt vuosien varrella monenlaisia metkuja vastustajien sekoittamiseen ja lämmittämiseen. Yleensä pää on pysynyt ihailtavan kylminä kuumissakin paikoissa.

Niinpä Kostia Areenassa koettiin kummia sunnuntai-iltana, kun ykkössarjassa debytoiva Luja-Lukko hyökkäsi Kyyjärvien tähtien kimppuun kuin yleinen syyttäjä.

Kalliojärvi yritti herätellä joukkoja aikansa, kunnes hermo petti.

Tämä näkyi ja kuului lehtereiden ylimmälle riville asti tyhjyyttään kumisseessa hallissa.

– Tehkää mitä lystäätte, Kalliojärvi jyrähti, marssi reunimmaiselle jakkaralle istumaan ja käänsi katseensa Lukon kenttäpuoliskolle.

Mister Kyyjärvi taisi seurata kateellisena pälkäneläisten uhrautuvaa taistelua ja pyyteetöntä yritystä. Väliin tuli virheitä, mutta pelaajilla oli sydän ja sielu mukana. Ei ihme, jos tämä lämmitti herrasmiehen mieltä.

Mökötysvaihe kesti melkein puolitoista erää. Kalliojärvi ei edes vilkaissut omiansa sinä aikana. Ohjeiden antamisesta puhumattakaan.

– Turha siinä oli jyristä, kun sana ei tehonnut ollenkaan. Ihan niin kuin olisi puhunut kuuroille korville, Kalliojärvi perusteli kamppailun jälkeen.

Kamppailu oli jo luisumassa Kyyjärven käsistä, kunnes vieraat tarttuivat viimeiseen käytössä olleeseen valttikorttiin. Puolikuntoista Jaakko Aninkoa piti lepuuttaa koko ilta, mutta loppujen lopuksi kapteeni oli pakko marssittaa kentälle.

Aninko toi Kyyjärven kenttäpuoliskolle kaivattua taistelutahtoa ja sai tästä kunniamaininnan Kalliojärveltä. Pelillisen tahtipuikon otti Ralfs Ozolins.

Ykkössarjan parasta passaria tarvittiin toden teolla, koska kovissa liigapeleissä karaistunut Aivars Petrusevics pehmeni perusteellisesti Lukon syöttöpommituksessa.

Pahimmassa vaiheessa tilanne muuttui niin kriittiseksi, että sentteri Roope Keskinen kävi nostamassa Petrusevicsin edestä.

Pälkäneläisten tunnot olivat ristiriitaisia taiston tauottua.

Viidennen erän lässähdys ja kolmannen erän menetys 20–14-johdon jälkeen kaivoivat mieltä.

Tarjolla oli todellinen jättipotti, mutta Lukko ei ollut vielä valmis ykkössarjan ehdottomaan eliittiin kuuluvan Kyyjärven lyömiseen.

Kun olisi pitänyt lyödä ratkaiseva naula vieraiden arkkuun, kukaan ei uskaltanut ottaa vasaraa hyppysiinsä.

– Tämä on tyypillistä sarjatulokkaalle, mutta Lukon pelaajat voivat mennä kotiin pystypäin. Joukkueen peli on mennyt valtavasti eteenpäin talven mittaan ammattimiehen johdolla, Kalliojärvi viittasi Lukko-luotsi Heikki Kososeen.

Kalliojärveltä löytyivät selkeät askelmerkit jatkoon.

– Töitä samaan malliin, niin Lukolla on täydet saumat sarjan keskikastiin ensi kaudella.

Yllätyitkö Lukon panoksesta?

– Jollain tavalla, vaikka olen perillä kevätkauden tuloksista. Vastustaja hyökkäsi päälle ennakkoluulottomasti, Kalliojärvi kehui.

Laiturit Ville Järnvall (24 pistettä) ja Tomi Perkiö (18) kantoivat päävastuun hyökkäyspelistä, mutta hekään eivät olleet vielä kypsiä ratkaisemaan voittoa Lukolle. Sentteri Reko Käenniemen tähtihetki osui neljänteen erään, kun hän täräytti kolme ässää putkeen.

– Ei löytynyt pelaajaa, joka olisi suuttunut ja ottanut joukkueen reppuselkäänsä ratkaisuhetkillä, Kosonen harmitteli.

Tässä yhteydessä pitää muistaa se, että Kyyjärvi on edennyt liigakarsintoihin 2010-luvun aikana peräti neljä kertaa. Samoin se, että joukkue on hävinnyt tällä kaudella vain kolme kertaa.

Taustaan nähden Lukon esitys ansaitsee hatunnoston.

– Kostia Areena oli kaikkien suitsutusten arvoinen. Ei tämmöistä hallia voi kuin kehua. Ei puuttunut muuta kuin yleisö, Kalliojärvi kiitteli.

Taikasormi astelee bravuuripaikalleen. Tomi Perkiö ja kumppanit ihastelevat, kun kolme peräkkäistä ässää täräyttänyt Reko Käenniemi valmistautuu tähtihetkeensä. Kuva: Rami Myllymaa.