WFCKU5HH79

Lukon paras pelaaja oli helppo arvata – Palkitun liberon pikkuveli tiesi tuloksen

20.2.2023

Pielaveden Sampo-Lukko 0–3 (20–25, 23–25, 15–25)

Luja-Lukon liberon Vili-Valtteri Helpin pikkuveli Viljo on hyvin perillä lentopallon ykkössarjan voimasuhteista.

Lukon innokkaimpiin faneihin lukeutuva Kiuruveden vauhtiveikko jätti sunnuntaisen Pielaveden-vierailun väliin muiden menojen takia, mutta luotto oli kova.

– Viljo tuumas, että Lukko pärjää tällä kertaa ilman häntäkin, lentopalloperheen isä Jari Help raportoi.

Kun pälkäneläisten 3–0-vierasvoitto takavuosien lentopallomahdista Sammosta varmistui, Kiuruvedeltä tuli nopeasti viestiä.

– Viljo tiesi lopputuloksen. Hän olisi polttanut turhaan mönkijän bensaa, jos olisi lähtenyt paikan päälle, Jari Help heitti.

Niin – Kiuruvedeltä on Pielavedelle matkaa reippaat 50 kilometriä. Kaiken kukkuraksi vasta 8-vuotiaan Viljon olisi pitänyt kiemurrella vielä metsiä ja peltoja pitkin.

Toisaalta Viljolta jäi näkemättä isoveli Vili-Valtterin hieno peli. Erehtymättömästi nostanut libero pokkasi Lukon parhaan pelaajan palkinnon. Valinta oli samanlainen itsestäänselvyys kuin Jere Puolakan muistaminen Savonlinnassa.

Nähtävästi nämä laput viedään kuuluttajalle jo ennen pelin alkua.

– Vähän kotiinpäin, Help kuittasi.

Tämä ei ole kuitenkaan mitään takavuosiin verrattuna. Kun Lukko kävi vierasotteluissa, Ville Mattilalla oli tapana kertoa valitsijoille pelin henki jo etukäteen. Luotettavien lähteiden mukaan Mattila kävi muistuttamassa toimitsijoille, ettei joukkueesta voi palkita oikeastaan ketään muita kuin hänet.

Tämä herätti runsaasti ihmetystä Paelkaene Gardenissa. Kotipeleissä Mattila ei kuulunut koskaan edes varteenotettaviin ehdokkaisiin.

Kun intohimoinen Lukko-fani Jari Rämö kuuli tästä, hän soitti Sydän-Hämeen Lehteen ja pyysi perehtymään asiaan.

Lukko oli sunnuntaina selkä seinää vasten matkustaessaan legendaariseen lentopallopyhättöön.

Kaikki tiesivät pelin hengen vähän liiankin hyvin. Pälkäneläiset tarvitsivat hornankattilasta kolmen pisteen vierasvoiton säilyttääkseen pudotuspelitavoitteensa.

Tämä näkyi hermostuneisuutena kahden ensimmäisen erän aikana. Pitkän erätauon jälkeen peli vapautui. Lukko karkasi arvokkaaseen 3–0-vierasvoitton ja nousi takaisin ykkössarjan pudotuspeliviivan yläpuolelle.

– Bussissa oli aika leppoinen ja lupsakka meininki jo menomatkalla kovista panoksista huolimatta, Lukon otteluvalmentaja Petteri Miettinen kiitteli.

Lukolla oli runsaasti vastoinkäymisiä huipputärkeän pelin aattona.

Luottopassari Jere Puolakka satutti peukalonsa alkuviikon treeneissä niin pahasti, ettei pystynyt heittämään sormilyöntejä edes vahvan teippauksen avulla. Ykkössentteri Verneri Halttula joutui jättämään kamppailun väliin työesteen takia. Lisäksi vatsalihasvaiva esti Mikko Kuuselan pelaamisen hakkurina.

Niinpä kokoonpanoa piti myllertää kovalla kädellä. Kuuselan vatsalihas kesti sen verran, että hän pystyi hoitamaan pelintekijän tonttia. Tämä on hänelle takavuosilta tuttu paikka jopa liigatasolta, mutta nyt rohkea siirto tuli parin harjoituksen jälkeen.

Toiseksi sentteriksi nostettiin Tuomas Lehtilä, joka palasi Lukon vahvuuteen syksyllä Reko Käenniemen kauden päätyttyä akillesjännevammaan.

Lisäksi VaLePan liigajoukkueesta saatiin kaksi farmiapua: hakkuri Tino Vuori ja laituri Raivis Oiguss.

Vuori etsi hiukan sihtiänsä pelin alussa, mutta sen jälkeen hän antoi palaa isän kädestä. Vuori kuritti Sampoa 23 pisteellä ja aiheutti runsaasti huokauksia asiantuntevassa pielaveteläisyleisössä. Oiguss teki läpi kamppailun viisaita ratkaisuja ja petrasi tuntuvasti viikon takaisesta Nurmo-pelistä.

Passari-Kuusela haki ymmärrettävästi parasta rytmiä oudossa tilanteessa. Loppua kohden passit alkoivat napsua kohdalleen.

Hän löysi parhaiten velipoikansa Teemun, joka otti isoa roolia isossa ottelussa.

Joukkue voi hengähtää nyt hetken, mutta vain hetken. Kova kamppailu jatkuu ensi sunnuntaina kotiottelulla East Volleyta vastaan. Voi olla, ettei nykyinen pistepotti riitä vielä puolivälieräpaikkaan.

Lukon fanilta Viljo Helpiltä jäi näkemättä pälkäneläisten upea vierasvoitto. Hänellä oli muuta puuhaa Elli-koiran kanssa.