Lukko sai pidettyä Heikki Kososen

3.5.2020

Kohti ykkössarjaa. Lukko sai vappuviikonloppuna Heikki Kososen nimen tulevan kauden valmentajasopimukseen.
Kohti ykkössarjaa. Lukko sai vappuviikonloppuna Heikki Kososen nimen tulevan kauden valmentajasopimukseen.

Pälkäneläisjoukkue lähtee historialliseen ykkössarjakauteen hienoa työtä tehneen valmentajan johdolla.

Vaikka vappuviikonloppu oli poikkeuksellisen rauhallinen ympäri Suomea, Luja-Lukon lentopallojohto oli riehakkaalla päällä.

Syystäkin – pälkäneläisjoukkue sai kiinnitettyä hienoa työtä tehneen Heikki Kososen päävalmentajakseen historialliselle ykkössarjakaudelle.

Lukko pelaa tulevana talvena Suomen toiseksi korkeimmalla tasolla ensimmäisen kerran kautta aikojen.

– Tiedostamme kovan haasteen ja haluamme valmistautua siihen parhain mahdollisin voimin. Kosonen takaa, että valmennus on ykkössarjan edellyttämällä tasolla. Tämän kivijalan varaan kelpaa rakentaa, Lukon GM Jari Perkiö painotti.

Lentopallojaoston puheenjohtaja Asko Niemi oli samoilla linjoilla.

– Tulokset ovat todistaneet, että Kososen aikana on tehty oikeita asioita. Hän on tehnyt kahdessa vuodessa pieniä ihmeitä. Keskinkertaisesta kakkossarjajoukkueesta on kasvanut ykkössarjajoukkue yksinkertaisella reseptillä – tinkimättömällä työllä, Niemi suitsutti.

Tulevat harjoitus- ja peliaikataulut ovat vielä arvoituksia koko maailmaa riivaavan koronaviruspandemian takia, mutta pälkäneläisillä on kova usko tilanteen normalisoitumiseen. Suunnitelmia rakennetaan parempaa huomista varten.

Kososen kiinnittäminen oli erittäin tärkeätä, koska hieno työjälki huomattiin myös Kostia Areenan ulkopuolella. Kyselyjä tuli myös muualta, mutta kokenut valmentaja päätti jatkaa Lukossa.

– Takana on kaksi mukavaa vuotta Lukossa. Pälkäneellä on erinomaiset olot – ja joukkueessa toimivat taustajoukot. Tiedän, että tämä väki välittää todella paljon hommasta. Tässä yhteisössä kiva työskennellä, kun sekä nuoremmat että kokeneemmat pelaajat haluavat mennä eteenpäin – ja mitata rajansa toden teolla, Kosonen kehui.

Kosonen johti Lukon kaudella 2018–19 kakkossarjan välieriin ja kesken jääneellä viime kaudella lohkovoittoon, kunnes korona päätti pelit kaksi päivää ennen loppuhuipennuksen alkua.

– Jätkät ovat tehneet hyvin töitä ja menneet tänä aikana eteenpäin. He ovat oppineet luottamaan meidän pelisapluunaamme ja huomanneet järjestelmällisyyden merkityksen. Useampi kaveri on ylittänyt aikuisiän kynnyksen ja pystynyt ottamaan tietyn harppauksen.

Nyt odottaa vielä kovempi haaste.

– On selvä asia, että ykkössarjaa varten pitää tehdä muutama hankinta. Vahvistuksia kartoitetaan jokaiselle pelipaikalle.

Sopivien palikoiden etsiminen on työn alla.

– Sijoituksesta on turha puhua mitään tässä vaiheessa. En näe kuitenkaan mitään estettä, miksemme pystyisi haastamaan jokaista joukkuetta yksittäisessä ottelussa. Jos suunnitelmat toteutuvat, Kosonen pohjusti.

Lahdessa kasvaneella Kososella on vankka lentopallotausta. Passari pelasi kaikkiaan 138 SM-sarjaottelua Lahden Kimmossa, Jyväskylän Kirissä ja Vammalan Lentopallossa. Pelaajaura päättyi keväällä 1997.

Sen jälkeen Kosonen siirtyi valmennuspuolelle ja aloitti tämän jakson VaLePan junioripäällikkönä. Sen jälkeen taival jatkui poikien ja tyttöjen aluejoukkueissa sekä tyttöjen maajoukkueissa. Hän pääsi ohjaamaan monia maan huippupelaajia jossakin vaiheessa.

Perään tuli pitkä pätkä Ylöjärven Ryhdin tyttöjunioreissa sekä naisten edustusjoukkueessa. Kaudella 2017–18 Kosonen otti OrPon liigajoukkueen valmennusvastuun serbi Zvonko Nikolicin saatua potkut.

Nykyään Kosonen työskentelee Sammon keskuslukiossa liikunnanopettajana ja urheilulinjan koordinaattorina.