WFCKU5HH79

Ettan rangaistus vaikuttaa myös muihin – Lukko joutui sijaiskärsijäksi

27.1.2023

Lentopallon ykkössarjakausi sai dramaattisen käänteen torstaina, kun Lentopalloliiton sääntöryhmä päätti sulkea oululaisen Ettan Suomen toiseksi korkeimmalta tasolta heti. Samalla joukkueen tulokset mitätöitiin.

Kova rangaistus juontaa juurensa liigakauteen 2021–22. Etta ei hoitanut silloin vastuitaan liigalisenssisopimuksen eikä kilpailusääntöjen mukaisesti.

Samalla Ettan vastuuhenkilö Jukka Parkkinen asetettiin toimitsijakieltoon kuluvan kauden loppuun asti.

Ongelmat pohjautuvat vuoden 2021 surullisenkuuluisaan yhtiöittämiseen. Sen jäljiltä syntyi vain toinen toistaan huonompia ratkaisuja, epämääräistä toimintaa ja palkkarästejä. Toiminta palautui viime kauden jälkeen lentopalloseura Etta ry:lle.

Ettan kannalta raskauttavin tekijä oli, että kauden 2021–22 liigalisenssisopimus on tehty ry:n nimissä. Näin liiton sääntöryhmä katsoi Ettan olevan vastuussa aikaisemmista toimista, joista seuraukset kohdistuvat toimintaan myös kilpailukaudella 2022–23.

Kukin taho voi arvioida itsekseen, oliko Ettan saama rangaistus kohtuullinen.

Joka tapauksessa on selvää, että päätöksen ajankohta oli erittäin omituinen. Mikään ei ole muuttunut radikaalisti viime kesän jälkeen. Miksei peliä vihelletty poikki jo silloin?

Pälkäneen Luja-Lukko tiedusteli liitosta useamman kerran, onko Etta hoitanut velvoitteensa ja pelaako se samoilla säännöillä kuin muutkin ykkössarjajoukkueet.

Nyt useat joukkueet – muun muassa Luja-Lukko – ovat polttaneet rahaa turhaan käydessään Oulussa Ettan vieraana. Pitäisikö liiton hoitaa nyt nämä kustannukset, kun vetkutteli asian kanssa?

Ettan tulosten mitätöinti vaikuttaa myös sarjataulukkoon. Muutenkin tiukka taistelu pudotuspelipaikoista kiristyy entisestään. Lukko menettää Ettalta hankkimansa kuusi pistettä, kun taas samoista paikoista taistelevat Rantaperkiön Isku ja Pielaveden Sampo vain viisi pistettä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että oululaisille pisteen menettäneet Isku ja Sampo hyötyvät kompuroinnistaan. On sanomattakin selvää, että tämä on epäreilua.

Lukon pitää kääntää tämä voimavarakseen lähtiessään runkosarjan loppusuoralle. Pisteitä on jaossa seuraavan kerran sunnuntaina, kun nuorten maajoukkuepelaajista koostuva Kuortaneen Murikat saapuu Kostia Areenalle. Kamppailu alkaa tutusti klo 16.

Joulukuussa kaikki näytti vielä hyvältä, kun Etta vieraili Kostialla. Aleksi Hänninen (vas.) pokkasi oululaisten parhaan pelaajan palkinnon Petri Hildéniltä.