WFCKU5HH79

Kansainväliset pelit sytyttävät Sami Petterssonin – Kostian Härkä kuulee usein huudon ”satuta sitä palloa”

16.7.2023

Rakkaalla lapsella on tunnetusti monta kutsumanimeä. Kangasalan oma poika Sami Pettersson on huomannut tämän pelatessaan Luja-Lukon riveissä.

Pettersson aloittaa jo seitsemännen kautensa pälkäneläisjoukkueessa ja nousee vähitellen samaan kulttiluokkaan Mäyrävuoren toisen suuruuden Pentti Niemisen kanssa.

Kun näitä pitkän linjan lukkolaisia verrataan puhtaasti lentopalloperustein, Pettersson vetää pidemmän korren historiallisen Mestarien liiga -visiitin ansiosta. Kun otetaan laajempi perspektiivi, Casanovaksi ristitty Nieminen pitää edelleen kärkipaikkansa.

Lempinimi kertoo kaiken olennaisen. Laajempia selityksiä ei kaivata.

Petterssonia ryhdyttiin kutsumaan alkukesän treenijakson aikana Satuttajaksi.

– Pojat ovat viljelleet sitä ahkerasti Puolakan Jeren johdolla. Ei se mua haittaa. Kun kuulen tämän treeneissä, lyön pallon joka kerta puoleen väliin verkkoa, Pettersson heitti.

Nimi on peräisin VaLePan mestarijoukkueesta.

– Kuulemma Niemisen Jaro huusi aina Nikulan Aaron lyödessä, että satuta sitä palloa, Pettersson viittasi VaLePan aiempaan fysiikkavalmentajaan.

Pettersson siirtyi viime kaudella satuttajan rooliin jaettuaan aiemmin passeja.

– Rooli vaihtui pitkälti omien toiveiden pohjalta. Luultavasti olen sillä tontilla myös tulevalla kaudella, mutta valmentajien aivoituksia ei voi tietää varmuudella. En sanoisi, että pelipaikan vaihdos on lukittu, Pettersson tuumi.

Lukon ystävät muistavat Petterssonin elävästi viime talvelta, kun pälkäneläisjoukkue pelasi historiansa ensimmäisen kansainvälisen ottelun. Kostian Härkä kuritti Färsaarten mestaria Mjölniria kovilla tehoilla, kun Lukko otti 3–1-voiton.

Pitääkö Kostialle hankkia taas kansainvälinen vastustaja, jotta Härkä herää?

– Kyllä se sitä vaatii… Viimeksi oli helppoa paukuttaa, kun ei ollut mitään tulospaineita, Pettersson vastasi.

Tilanne oli toinen koronasyksynä 2020, kun Pettersson sai komennuksen kentälle Mestarien liigan ottelussa kroatialaista Ribola Kastelaa vastaan.

VaLePan Lukko-apu asteli syöttöviivan taakse kädet täristen.

– Vedin aloituksen täysin varman päälle. Sain syötön verkon yli, mutta pallo meni juuri sille kaverille, jota piti kiertää. Hoksasin tämän heti suorituksen jälkeen, Pettersson tunnusti.

Miten koit VaLePa-vierailun?

– Hieno kokemus. Oli hienoa nähdä läheltä, minkälainen meininki Suomen parhaassa liigaporukassa on, Pettersson suitsutti.

Kaverit muistuttavat 21-vuotiasta ja 193-senttistä Petterssonia Mestarien liigasta tasaisin väliajoin. Tästä saatiin tuore esimerkki hiljattain pelatussa Toijala-Lentiksessä.

Siltasen Julius piti huolen, että tämä tuli kaikkien korviin.

Sami Pettersson ehti pelata yhden kauden legendaarisessa Paelkaene Gardenissa, kunnes pramea Kostia Areena valmistui. Kuva: Asko Niemi.