WFCKU5HH79

Lentopallon suurkuluttaja vieraili Kostialla – Marko Myller on kiertänyt jo kymmenen EM-turnausta putkeen

7.2.2023

Luja-Lukon ykkössarjajoukkue sai edelliseen kotiotteluunsa kaukaisen vieraan, kun maajoukkueiden arvoturnausmatkoilta tuttu lentopallon suurkuluttaja Marko Myller saapui seuraamaan pälkäneläisten ja Kuortaneen Murikoiden välistä kamppailua.

Joensuun seudulla vaikuttavan lakimiehen seurana oli hänen helsinkiläinen elämänkumppaninsa Satu Leminen.

Pariskunta kävi Kostialla kerran jo edellistalvena.

– Tämä on kaikkinensa hieno areena. Harvalla tämänkokoisella paikkakunnalla on näin upeata liikuntapaikkaa, Myller kehui.

Mikä toi teidät Pälkäneelle?

– Lukon taustajoukoissa on tuttu mies – ja siksi joukkueen edesottamuksia tulee seurattua tavallista tarkemmin. Myös Murikat kiinnosti, koska siellä on tulevia miesten maajoukkuepelaajia, Myller vastasi.

Pyhäselässä kasvanut Myller innostui lentopallosta toden teolla 1990-luvulla opiskellessaan Rovaniemellä.

– Rovaniemellä oli siihen aikaan tosi kova buumi, kun Napapiirin Palloketut nousi liigaan.

Samalla syttyi Myllerin lentopallokipinä. Se voimistui entisestään vuosituhannen vaiheen jälkeen, kun hän ryhtyi seuraamaan miesten maajoukkuepelejä ympäri Eurooppaa.

– Tämä putki sai alkunsa Berliinin EM-kisoista 2003. Soitin Paanasen Antille liittoon ja kysyin voinko lähteä valmentajien koulutusmatkalle mukaan. Antti näytti vihreätä valoa, vaikka tiesi minun keskittyvän pelien seuraamiseen.

Tästä reissusta alkoi huikea EM-putki. Myller on ollut siitä lähtien kaikissa kymmenessä lopputurnauksessa paikalla. Tulevana syksynä hieno sarja saattaa katketa.

– Satun vanhempi poika on varusmiessoittokunnassa. Se on samaan aikaan kiertueella. Meillä on jo liput Joensuun ja Helsingin konsertteihin. Tämä on Once in a Lifetime. Jos menemme EM-kisoihin, menemme tällä kertaa naisten turnaukseen.

Myllerin arvoturnausmatkojen kohokohdat on helppo arvata: Moskovan EM-kisat 2007 ja sensaatiomainen välieräpaikka ja Puolan MM-kisojen yhdeksäs sija 2014.

Matkan varrelle on mahtunut monennäköisiä episodeja. Myllerille tulee ensimmäisenä mieleen Kroatian Osijeksissa järjestetty olympiakarsintaturnaus 2011.

– Meillä oli paluulennot Belgradista Helsinkiin, mutta syystä tai toisesta emme saaneet sovittua kyytiä Osijekista Belgradiin. Niinpä meidän piti napata sikäläinen taksi lennosta.

Siitä alkoi kauhunsekaisia tunteita herättänyt matka.

– Kuski sammutti jo alkuvaiheessa taksivalon ja vaati sovittua rahasummaa. Lähdimme Belgradiin ihan eri reittiä kuin oletimme. Kun pääsimme Serbian rajalle, meiltä otettiin passit pois ja kuljettaja ohjattiin toimistoon. Nähtävästi hänellä ei ollut taksilupaa – ja näin viranomaiset piti lahjoa. Silloin pelotti.

Puolan MM-turnauksessa (2014) Myller unohti kaulapussinsa Wroclawin hallin kupeessa olleeseen kahvilaan. Siellä oli muun muassa passi, lentoliput, finaaliliput ja käteistä rahaa.

– Loppujen lopuksi kaulapussi löytyi poliiseilta. Kaikki muu oli tallella paitsi käteinen raha. En pidä mahdottomana, että poliisit panivat rahat omiin taskuihinsa. Mutta mikä tärkeintä – finaaliliput olivat tallella.

Kuinka ollakaan – hiljattain 50 vuotta täyttäneen Myllerin ja hänen elämänkumppaninsa tapaamiseen liittyy lentopallo.

– Lähdin Tampereen EM-turnauksesta (2021) Helsinkiin katsomaan erästä musikaalia. Meillä oli silloin ensitreffit. Olimme tunteneet sitä ennen reilun vuoden. Musiikki yhdisti, Myller hymyili.

Marko Myller on kiertänyt lentopallon arvoturnauksia jo 20 vuotta ja perehdyttänyt lajiin elämänkumppaninsa Satu Lemisen. Kuva: Asko Niemi.