WFCKU5HH79

Lukko-legenda kirosi Datavolleyn – laskelmat pettivät pahasti

23.11.2020

Lukko-Karhulan Veikot 0–3 (14–25, 15–25, 18–25)

Luja-Lukon tilastoanalyytikko Juha-Pekka Pettersson oli äimänä sunnuntaisen ykkössarjaottelun jälkeen.

Pettersson oli laskenut Italiasta tilaamansa Datavolleyn avulla, millä konstilla pälkäneläisjoukkue voittaa Karhulan Veikot.

Maallikoille mystisen Datavolleyn antama viesti oli yksiselitteinen:

– Lukko ottaa kotivoiton, mikäli Veikkojen päähyökkääjä Aleksander Rastamo jää alle 20 pisteen.

Kun Kostian pelaajatilastot välähtivät näkyviin Lukko-fanien tyyssijassa Panamassa, kannattajajoukon päällikkö Kimmo Letku-Lehtelä tilasi kaikille halukkaille ilmaisen kierroksen.

– Hienoa jätkät! Nyt kolminkertainen hurraa-huuto Lukon sankareille. Niistä löytyy pikku hiljaa samanlaista karismaa kuin meikäläisellä oli huippuaikoina, Lukko-legendoihin lukeutuva Lehtelä hehkutti.

Seuralaiset hörppäsivät tyynesti kulauksen tuopistaan, mutta kukaan ei villiintynyt sen kummemmin.

– Kiitos vaan Letku, mutta vilkaisepas myös ottelun lopputulosta, Veikko Marttinen huomautti kulmapöydästä.

– Mitä, mitä... En voi käsittää. Eikö nykyään voi luottaa enää edes tietokoneanalyyseihin? Menevätkö ne yhtä pahasti pieleen kuin korona-arviot? Lehtelä tuhahti.

Tämän jälkeen on pakko ottaa laskelmista vastannut Pettersson tentattavaksi.

– Oletko varma, ettet käyttänyt vääriä lukuja flunssan kourissa? Lehtelä halusi tietää.

– Aivan varma. Flunssa ei ole sentään mikään syyhy. Se heikentää herkästi huomiokykyä, Pettersson vastasi.

Mäyrävuoren matematiikkanero kaivoi lyijykynämuistiinpanonsa uudestaan esiin.

– Kyllä, kaikki lukemat ovat niin oikein kuin kirjurit ne laittavat. Voihan niissä olla muutaman pisteen heitto, mutta ei mitään merkittävää. Kirjureiden arvostelu on vihoviimeinen juttu. He tekevät pyyteetöntä työtä ja saavat palkakseen korkeintaan haalean pahvimukillisen kahvia, Pettersson painotti.

Petterssonin laskelmat perustuivat Rastamon saldoihin edellisissä ykkössarjaotteluissa. Ducksin liigajoukkueen kimmoisa kakkoshakkuri kuritti Pielaveden Sampoa 36 pisteellä ja Lempo-Volleyta 29 pisteellä.

Nyt Rastamo jäi 19 pisteeseen.

Nykyään italialaisten suurseurojen moderneista tietokoneohjelmista löytyy kaikki mahdollinen nenän kaivamisesta ja reunojen raapimisesta lähtien, mutta nähtävästi Suomeen myytiin korvatunturimalli.

– Nähtävästi Datavolley ei huomioi mitenkään, pelataanko kolme vai viisi erää, Pettersson epäili.

Tämä oli valistunut arvio. Jos Kostialla olisi pelattu viisi erää, Rastamo olisi takonut alkuottelun tahdilla 31,7 pistettä.

Kun Lehtelä kuuli tästä, hän tilasi vielä kaksi tuopillista lievittämään tuskaansa.

– Tähän on saatava stoppi. Italialaiset makaroonit eivät voi kohdella pientä maaseutuseuraa tällä tavalla, Lehtelä pauhasi.

Ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin. Lukon vastaanotto toimi mainiosti koko illan, mutta peli yski kohtalokkaasti toisesta kosketuksesta eteenpäin. Veikot hallitsi verkkopeliä suvereenisti Rastamon johdolla.

Laituri Tomi Perkiö teki Lukon parhaat pisteet (11), pääsi ainoana plussan puolelle ja kesti kovan syöttöpommituksen (peräti 32 nostoa) hienosti. Toinen laituri Ville Järnvall kokosi itsensä pitkällä erätauolla vaikean alun jälkeen. Libero Vili-Valtteri Help piti tasonsa koko ottelun.

– Tarvitsemme tässä sarjassa koko joukkueen terveenä kentälle, jotta meillä on mahdollisuus voittaa. Toivottavasti tämä tapahtuu jossain vaiheessa tällä kaudella, Lukon luotsi Heikki Hemuli-Kosonen tuumi.

Toistaiseksi Lukko on pelannut kaikki ottelunsa siipirikkoisena.

Kerran näinkin päin. Lukko-laituri Tomi Perkiö täräyttää pallon Veikkojen torjujien Roope Kemisen (vas.) ja Tommi Mäkelän ohi. Ville Järnvall ja Vili-Valtteri Help varmistavat. Kuva: Rami Myllymaa.