WFCKU5HH79

Lukko päätti syyskauden upealla tavalla – Taustavoimat tekivät uskomattomia lupauksia

18.12.2022

Jymy-Lukko 1–3 (25–18, 20–25, 22–25, 23–25)

Sunnuntai oli historiallinen päivä Luja-Lukon lentopallohistoriassa.

Kun Lukko oli hakenut 3–1-vierasvoiton Nurmon Jymystä, pälkäneläisjoukkueen legendaariset taustavoimat sulivat täydellisesti.

Treenien vetämisestä päävastuun kantava Ville Mattila myönsi, ettei hän olekaan välttämättä seurahistorian selkeästi paras pelaaja. Vaan vain yksi parhaista.

Otteluvalmentaja Petteri Miettinen väitti, että hän ryhtyy paneutumaan lihashuoltoon nyt välttääkseen uhkaavasti lähestyvän eläkeiän vaivat. Kaikkihan sen tietävät, että Miettinen on Lukon historian laiskin venyttelijä Kimmo Letku-Lehtelän kanssa.

Seuran lentopallopomo Asko Niemi sekosi vielä enemmän. Nalle vakuutti, ettei hän puutu enää Lukon suurimman kannattajan Jari Rämön kammottaviin kahvoihin pappapallossa. Siis ainakaan ennen joulua.

Eihän tästä puutu enää muuta kuin se, että Lukon pääkoordinaattori Juha Hämäläinen ilmoittaa palaavansa ensi kaudella liigavalmennukseen tutkaparinaan Jymyn koutsi Jukka Tuovinen

Hullaantumisten taustalla oli erinomainen syyskausi – neljä voittoa ja neljätoista pistettä.

Näin kuudentena majaileva Lukko pääsee viettämään joulua historiansa parhaissa ykkössarja-asemissa.

Lukko todisti henkisen vahvuutensa sunnuntaisessa Jymy-ottelussa kolmeen otteeseen.

Ensimmäinen ryhtiliike tuli vaatimattoman avauserän jälkeen. Väsyneet jutut matkarasituksesta, oudosta hallista ja ties mistä voidaan jättää omaan arvoonsa. Startti on aina kiinni pelaajien omasta valmistautumisesta. Kaikki muu on höpöhöpöä.

Toinen ryhtiliike tuli kolmannen erän lopussa, kun Lukko oli hukannut kahdeksan pisteen (15–7) johtonsa käsittämättömästi. Jymy nousi kaukaa tasatilanteeseen 20–20 pälkäneläisjoukkueen pehmoilun jälkeen, mutta vieraat ryhdistäytyivät viime tingassa.

Kolmas ja samalla ratkaiseva ryhtiliike tuli neljännessä erässä nurmolaisten karattua jo ratkaisevan tuntuiseen 21–16-johtoon.

Viides erä häämötti vääjäämättömästi, mutta Lukon passari Jonne Haavisto oli toista mieltä. Haavisto nosti Lukon voittotaistoon hienolla syöttöputkellansa. Trilleri päättyi näyttävästi, kun Lukon VaLePa-apu Tino Vuori torjui Jymyn kovakätisen Henrik Heinäsen lyönnin ihan pystyyn. Korkeintaan 20 senttiin.

Sen jälkeen pälkäneläisvieras esitti näyttävämmän piiritanssin kuin humaltuneet työntekijät pikkujouluissa.

Huuman jälkeen on syytä ottaa viileä analyysi – ja sen antaja tulee suoraan Suomen huipulta. Valmentajalegenda Tuovinen, ole hyvä!

– Suurin ero oli hyökkäyspelissä. Siinä PäLu oli selkeästi parempi. Vieraista voisi erikseen mainita Haaviston, joka suoriutui pelinrakentelusta tasaisesti läpi pelin, moninkertainen mestariluotsi tuumi.

Haaviston kannattaa ottaa tämä artikkeli talteen, ammentaa siitä voimaa heikompina päivinä ja muistella näitä hetkiä kiikkustuolissa.

Monista vastoinkäymisistä kärsinyt Lukko lähetti lämpimän kiitoksen VaLePan suuntaan, kun sai paikattua isoja aukkoja kahdella tutulla vahvistuksella. Hakkuri Vuori ja laituri Raivis Oiguss lähtivät Nurmoon ja toivat merkittävän lisän laitapeliin.

Vuori paukutti 26 pistettä ja Oiguss 17.

Kapteeni Teemu Kuusela pokkasi Lukon parhaan pelaajan palkinnon aiheesta. Kuusela pelasi vähillä virheillä ja muutenkin viisaasti koko ottelun.

Syystä tai toisesta Jymy otti Kuuselan syöttöjensä kohteeksi. Hän sai peräti 52 aloitusta ja nosti nämä passarille kahta lukuun ottamatta.

Sen sijaan libero Vili-Valtteri Help nosti vain neljä palloa.

Lukon pelit jatkuvat 8. tammikuuta kotiottelulla ykkössarjaa dominoivaa Lempo-Volleyta vastaan.

Raivis Oiguss pääsi tuulettamaan Nurmossa useaan otteeseen. Kuva: Juuso Koro.