WFCKU5HH79

Lukko palaa turvallisesti arkeen koronatartuntojen jälkeen

5.2.2022

Luja-Lukon ykkössarjajoukkue palaa koronatartuntojen jälkeiseen arkeen mahdollisimman turvallisesti Terve urheilija -ohjelman mukaan ja yhteistyökumppaninsa Pihlajalinnan asiantuntemukseen nojaten.

Terve urheilija -ohjelma on liikuntalääketieteiden erikoislääkäreiden luoma ohje. Siinä on huomioitu erilaiset taudinkuvat. Ohjelman rakentamisessa on käytetty joukko asiantuntijoita muun muassa UKK-instituutista, Paavo Nurmi -keskuksesta, olympiakomiteasta sekä kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksesta.

– Terve urheilija on oikein hyvä ohje. Vaikka suurin osa nuorista saa koronasta lieviä oireita, osalle voi tulla myös kovempia oireita tai oireet alkavat vasta, kun palataan harjoitteluun tauon jälkeen. Silloin on ilman muuta pysähtymisen tai tutkimisen paikka, Urheiluklinikan vastuulääkäri Heidi Haapasalo Pihlajalinnasta muistuttaa.

https://terveurheilija.fi/ajankohtaista/paivitetty-suositus-paluu-urheiluun-covid-19-taudin-jalkeen/

Niinpä Lukon harjoituksia vetävä Ville Mattila on seurannut pelaajien oloa poikkeuksellisen tarkasti heidän palattua Kostia-areenalle koronatartunnan jälkeen. Mattila on ortopedian ja traumatologian professori.

– Olemme toimineet ammattilaisten ohjeiden mukaan. Kävimme jo jätkien kanssa läpi koronan vaikutukset. Osa on päässyt tosi vähällä, osalla on ollut hiukan enemmän oireita. Tämä otetaan huomioon, kun rasitusta lisätään, Mattila painottaa.

Selkeät ohjeet ovat huojentaneet pelaajien mieltä.

– Viime viikkojen aikana on herännyt paljon epätietoisuutta siitä, miten taudin jälkeen edetään. Erilaiset taudinkuvat ovat lisänneet haasteita entisestään. Siksi Terve urheilija -ohjelma tuli suureen tarpeeseen, Mattila korostaa.

Lukko palaa pitkältä tauolta 13. helmikuuta. Ykkössarjaurakka jatkuu silloin kotiottelulla liigapaikkaa metsästävää Kyyjärven Kykyä vastaan. Peli alkaa tutusti klo 16. Yleisö pääsee pitkästä aikaa lehtereille.

Lukon pelaajat palaavat ykkössarjakentille erittäin vastuullisen ja tarkan toipumisprotokollan jälkeen. Kuva: Rami Myllymaa.