Lukko rakensi kolmen valmentajan kombon – "Äärimmäisen mielenkiintoinen kokeilu"

1.10.2021

Luja-Lukon ykkössarjajoukkue on rakentanut tämän kauden valmennuskuvionsa uudelle ja koko maan mittakaavassa poikkeukselliselle pohjalle.

Pitkän linjan lukkolainen Ville Mattila jaksottaa harjoitusohjelmat, suunnittelee harjoitukset ja hoitaa pääsääntöisesti treenien vetämisen.

Pälkäneelle palannut Petteri Miettinen vastaa peluutuksesta ja auttaa Mattilaa treeneissä.

Kokonaisuus on kokeneen huippuvalmentajan Juha Hämäläisen hyppysissä. Tamperelaista voidaan kutsua pääkoordinaattoriksi, vanhemmaksi neuvonantajaksi tai ties miksi, mutta titteli on sinänsä sivuseikka. Avainjuttuna on hänen valtava tietotaitonsa.

– En ole törmännyt vastaavaan valmennusjärjestelyyn koskaan aiemmin. On äärimmäisen mielenkiintoista nähdä, mihin tämä johtaa. Kukaan ei tiedä sitä vielä, Hämäläinen kuvaili tutun innostuneesti.

Hämäläinen tuntee lentopallon läpikotaisen pitkän ja moniulotteisen valmentajauransa ansiosta. Hieno jakso sisältää lähes kaiken maan parhaista seuroista juniorimaajoukkueisiin ja akatemiatoimintaan asti. Laaja mitalikokoelma todistaa kiistattomasti ammattitaidon.

– "Julle" on meidän suunnannäyttäjä. Hän määrittelee mitä kulloinkin tehdään ja vahvistaa uskoa, Mattila tiivisti.

Hämäläinen käyttää mielellään termiä valmentajien valmentaja.

– Tuon Villelle ja Petterille omia näkemyksiäni. He poimivat niistä itselleen niin paljon kuin parhaaksi näkevät. Alkutaipaleen perusteella pitää sanoa, että heillä on yllättävän ammattimainen ote, Hämäläinen kehui.

Mattila poimi kolmen edelliskauden aikana runsaasti tiedonjyviä Lukon edelliseltä päävalmentajalta Heikki Kososelta ja on jalostanut niitä nyt eteenpäin omien kokemustensa pohjalta.

Miettinen luotsasi Lukkoa ennen Kososen aikakautta ja tuntee osan pelaajista entuudestaan. Hän on perillä myös pälkäneläisistä toimintatavoista. Tämä helpottaa työtä osaltaan.

Hämäläinen on otettu Lukon tarjoamasta tilaisuudesta.

– Hienoa, kun joku arvostaa takavuosina kertynyttä kokemuspääomaa ja haluaa hyödyntää sitä. Olisi tyhmää, ellei tätä otettaisi käyttöön. Uskon vahvasti, että tästä on hyötyä joukkueelle, Hämäläinen vakuutti.

Lukon luotsit ovat löytäneet kesän ja syksyn mittaan monia palasia, joita yhdistämällä on mahdollista rakentaa vahva joukkue. Pelit näyttävät, miten nopeasti hitsaustyö etenee.

– Nyt minun tärkeimpänä tehtävänä on voittavan lentopallon tuominen tähän ryhmään.

Siitä saatiin ykkössarjassa esimakua jo keväällä, kun alkukaudesta kompuroinut joukkue nappasi kolme voittoa ja pystyi pelaamaan joulun jälkeen uskottavasti kaikkia vastaan.

– Muutoksia ei kannata tehdä missään tapauksessa liikaa. Vahvistetaan tiettyjä juttuja ja lisätään omia mausteita soppaan, Hämäläinen arvioi.

Mattila on korostanut useassa yhteydessä pelaajien oman vastuun merkitystä. Vuorovaikutusta on pyritty lisäämään tuntuvasti. Kaivattua vastakaikua on tullut kiitettävästi.

– Pojat ovat tarttuneet tähän täkyyn ja todistaneet halunsa mennä eteenpäin. He voisivat vaatia toisiltaan treeneissä vieläkin enemmän, mutta tälläkin saralla on otettu selkeitä edistysaskeleita kesän mittaan, Mattila iloitsi.

On selvää, että vuoden takaiset kokemukset auttavat. Silloin ykkössarjan kovuus tuli monelle isona yllätyksenä. Nyt kaikki tietävät, mitä Suomen toiseksi korkeimmalla tasolla vaaditaan.

Mistä teidän kova polte kumpuaa?

– On mukava treenata tutun jengin kanssa ja olla osa sitä. Pelkäsin aluksi, mitä tästä tulee. Into on kasvanut positiivisen palautteen seurauksena, Mattila vastasi.

– Kun on pyörinyt lentopallon parissa 1980-luvulta lähtien, on vaikea luopua rakkaudesta. Nyt se on taas mahdollista töiden puolesta, Miettinen säesti.

Lukon valmennustroikka. Petteri Miettinen (vas.) peluuttaa, Ville Mattila (oik.) hoitaa treenit ja Juha Hämäläinen vastaa kokonaisuudesta. Kuva: Asko Niemi.