WFCKU5HH79

Lukko sai mieluisan vahvistuksen VaLePasta – Raivis Oiguss hakee uutta nostetta Pälkäneeltä

7.7.2023

Iso ilouutinen Luja-Lukon ykkössarjajoukkueen ystäville – VaLePan kivikovassa liigaryhmässä karaistunut Raivis Oiguss jatkaa lentopallouraansa Pälkäneellä.

Kaksi Suomen mestaruutta ja yhden Suomen cupin voittanut Oiguss nähtiin Lukon paidassa jo viime kaudella farmimiehen statuksella.

– Vierailuista jäi tosi hyvä maku. Minut otettiin erittäin lämpimästi vastaan. Kukaan ei ollut repimässä päätä irti huonoinakaan hetkinä, Oiguss kiitteli.

Kulkeminen helpottui huomattavasti kesä-heinäkuun taitteessa, kun 20-vuotias yleispelaaja muutti Tampereelle.

– Jo kesken viime kauden tuli sellainen ajatus, että päädyn Pälkäneelle. Yhteisö veti puoleensa. Oli sellainen fiilis, että tämä on nimenomaan joukkue.

Oiguss tarvitsee nyt nimenomaan pelikokemusta ottaakseen urallaan seuraavan askeleen eteenpäin. Kaksi edelliskautta kului pääosin VaLePan penkillä. Sitä edeltänyt Kuortaneen-kausi jäi torsoksi pitkälti loukkaantumisten takia.

Kun samoista paikoista kamppailivat muun muassa Luka Marttila ja Veeti Nikkinen, puolikuntoisen haastajan mahdollisuudet olivat pienet ikäluokan parhaita suomalaispelaajia vastaan.

– Nyt haluan näyttää, mitä osaan tehdä kentällä.

Miten koit kullanhohtoisen VaLePa-jakson?

– Tietenkin on kivaa sanoa, että on mestari. Mutta en kehtaa leijua sillä. Ajattelen niin että olisi ollut hienoa tehdä mestaruuksien eteen enemmän kuin treenata joukkueessa. Vaihtomiehenä on raskasta olla, mutta siinäkin roolissa tehdään erittäin tärkeätä työtä. Samalla tulee paljon oppia, Oiguss painotti.

Kuka teki sinuun suurimman vaikutuksen VaLePa-aikana?

– En halua nimetä yhtä henkilöä… Opin paljon monelta kaverilta. Tietenkin valmentaja Janne Kangaskokolta, mutta myös pelaajilta. Sakari Mäkinen näytti, mitä ammattilaisuus oikeasti on. Mikko Esko on oma lukunsa. Oli tosi hienoa nähdä, miten hän jaksaa painaa tuolla tavalla vielä tuossa iässä. Hän on samalla tasolla varmaan vielä 87-vuotiaanakin, Oiguss suitsutti.

Tässä välissä pitää palauttaa mieliin viime kauden Mestarien liiga ja vieraskamppailu Benficaa vastaan. Oiguss pääsi pelaamaan viimeisen erän puolustavana liberona ja kruunasi tämän pätkän puolustuspallosta tulleella pisteellä. Tätä muistellaan vielä pitkään tyrvääläisessä kulttipaikassa Walter’s Pubissa.

– Satuin olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

Samalla Oiguss liitti nimensä Lukkoa edustaneiden Mestarien liigan pelaajien listaan. Sami Satuttaja-Pettersson teki päänavauksen syksyllä 2020.

Oiguss on sen verran harvinainen sukunimi, että taustojen avaaminen on enemmän kuin paikallaan.

Lukon tuore hankinta on lähtöisin Latviasta. Hän muutti Suomeen seitsemän vanhana äitinsä ja kolme vuotta nuoremman pikkusiskonsa kanssa. Kovakätisellä laiturilla on sekä Suomen että Latvian kansalaisuus. Hän on edustanut Latviaa junioreiden Baltic-cupissa.

– Sain kutsun myös EM-karsintoihin, mutta äiti ei antanut minun lähteä. Se harmitti kovasti. Äiti haluaisi minun pelaavan Suomen joukkueessa. Jos tulee uusi tilaisuus, menen minne pyydetään.

Mitä muuta teet kuin pelaat lentopalloa?

– Joskus laulan karaokea. Unelmana on vetää duo Kaijakassa Ville Järnvallin kanssa, Oiguss heitti.

Raivis Oiguss on kotiutunut Kostialle erinomaisesti. Kuva: Asko Niemi.