WFCKU5HH79

Lukolle tasapeli – Legendat taisivat kääntyä haudassaan

26.9.2020

Lukko-Vilppulan Tähti 2–2 (25–27, 25–20, 25–16, 21–25)

Ei ihme, jos edesmenneet Lukko-legendat Jorma Kotanen, Pekka Viitanen ja Teppo Helenius kääntyivät perjantai-iltana haudassaan.

Kostia Areenalta on niin lyhyt matka hautausmaalle, että kolmikko saattoi hyvinkin kuulla Luja-Lukon harjoitusottelun hyytävän tuloksen.

Lukon ja Vilppulan Tähden välinen kamppailu päättyi painajaismaiseen 2–2-tasapeliin.

Takavuosina Kotanen ja Viitanen olivat sopineet vaimonsa kanssa, että he voivat piipahtaa oluella jokaisen voitto- ja tappiopelin jälkeen.

Samalla herrat lupasivat pyhästi, että tasapelitapauksessa salista tullaan suoraan kotiin.

Tiettävästi Kotasen ja Viitasen rouva ihmetteli välillä, eikö nytkään tullut tasapeliä. Vastaukset tippuivat uskottavalla äänellä: "Saatiin kaivettua voitto, kun paukutin kaikki ratkaisupallot kenttään" tai "Ei saatu edes tasapeliä, vaikka meikäläinen oli lähes pitelemätön".

Myös muutama muu pälkäneläispelaaja kokeili samaa selitystä kotona, mutta tämä oli suuri virhe. Silloin tuli pahasti korville, kun parempi puolisko sattui tuntemaan lentopallon säännöt tarkasti.

Lukko joutui pitämään kriisipalaverin jo vuonna 2003 Pälkäneen aiemmassa kulttipaikassa Kostian Kievarissa. Ainoana aiheena oli tasapelin vaara.

Koko joukkue kutsuttiin nopeasti kokoon, kun Suomen ja Portugalin maajoukkueet päätyivät 2–2-tulokseen Vila Condessa. Vahtimestari tuli keskeyttämään pelin, koska salivuoro loppui.

Tämä herätti suurta huolta Kotasessa, Viitasessa ja ennen kaikkea silloisen joukkueen märimmässä kaartissa.

Tilanne paheni entisestään 2011, kun Suomen ja Venäjän kakkosjoukkueen peli päättyi 2–2.

Lukkolaiset sopivat, että olutpiipahdus sallitaan myös poikkeuksellisten syiden takia syntyneiden tasapelien jälkeen.

Samalla päätettiin, että poikkeukselliseksi syyksi kelpaa melkein mikä tahansa. Tämä palautti rauhan joukkueeseen.

Perjantai-iltana näitä huolia ei ollut, koska puolet porukasta täräyttää muutenkin tyynesti Pub Panaman ohi.

Hämeenlinnan Herttuaksi ylennetty Reko Käenniemi noudattaa edelleen hyväksi havaittuja perinteitä. Käenniemi totesi ensimmäiseksi pukukopissa, ettei kenenkään kannata kaivaa tasapelikorttia esiin. Hän ei piittaa siitä kuitenkaan.

Kostia Areenan yleisöä jäi askarruttamaan Lukon vaatimaton esitys. Useat poissaolot selittävät tätä osaltaan, mutta mukana olleiden olisi pitänyt pystyä parempaan.

– Kentältä puuttui oikeastaan kaikki. Torjunta-puolustus on ollut ennen meidän vahvuuksia, mutta nyt se loistaa poissaolollaan. Syöttö- ja nostovirheitä tuli solkenaan. Itseluottamus on täysin kadoksissa, Lukon valmentaja Heikki Hemuli-Kosonen luetteli.

Mainiosti toimineen systeemin katoaminen huolestuttaa Kososta eniten.

– Meillä on paljon kiinniotettavaa. Kun ollaan reilusti takana, silloin missään asiassa ei ole varaa antaa tippaakaan tasoitusta, Kosonen summasi.

Tomi Perkiö takoi Lukolle eniten pisteitä (16), mutta hänenkin iltaansa mahtui liikaa virheitä. Jere Puolakka kokeili pitkästä aikaa passarin paikalla ja esitti heti lupaavia otteita.

Kaksi erää passannut Jere Puolakka (12) kuului Lukon valopilkkuihin. Kuva: Rami Myllymaa.