WFCKU5HH79

Mestarivalmentaja Ismo Tuominen tuo PuMan Pälkäneelle – ”Haemme Kostialta voiton”

11.1.2024

Kostia Areenassa on vieraillut iso joukko ansioituneita lentopallovalmentajia Janne Kangaskokosta, Olli Kunnarista, Kari Raatikaisesta, Jukka Tuovisesta, Arttu Keräsestä ja Oskar Muurisesta lähtien.

Ja monia muitakin. Tämä lisäykseksi, ettei kukaan pahoita mieltänsä.

Komeaan listaan kirjoitetaan uusi huippunimi sunnuntaina, kun hienon uran tehnyt Ismo Tuominen tuo helsinkiläisen PuMa-Volleyn Luja-Lukon ykkössarjavieraaksi.

Tuomisen ansiolistan kruununa kimaltelee kevään 2007 Suomen mestaruus Santasportin vastuuvalmentajana. Lisukkeeksi löytyy Suomen cupin voitto sekä tukku himmeämpiä mitaleita liigasta ja cupista.

Tuominen, 57, luotsaa nyt toista kautta ykkössarjassa debytoivaa PuMa-Volleyta.

Siika-ahon Seppo kysyi toissa kesänä, voisinko vetää kakkossarjajoukkueelle harjoitukset kerran tai pari viikossa. Totesin heti, ettei siitä ole hyötyä kenellekään. Sanoin heti, että jos lähden, niin lähden kunnolla, Tuominen kuvaili.

Ensimmäisen kauden kokemukset olivat rohkaisevia, vaikka PuMan taival päättyi kakkossarjan puolivälieriin. Niinpä seura päätti anoa kehityskykyiselle joukkueelle ykkössarjapaikkaa. Lentopalloliitto näytti vihreätä valoa.

– Kun pääsimme ykkössarjaan, ryhdyimme vetämään neljä pallotreeniä viikossa aiemman kolmen sijaan. Näin tehtiin poikien toivomuksen pohjalta. Heikkoutena on yhteisen fysiikkavalmennuksen puuttuminen. Tämä pitää saada kuntoon, jos homma jatkuu, Tuominen painotti.

PuMa on todistanut potentiaalinsa nappaamalla pisteen Rantaperkiön Iskulta, Oulun Kiskolta ja viime viikonloppuna East Volleylta.

– Monessa pelissä on edetty tasatahtia 20 pisteen tienoille, kunnes on tullut uskomattomia junnuvirheitä. Erien loput ovat olleet vaikeita. Kovat suoritukset ja vähät virheet eivät ole tahtoneet mahtua samaan kelkkaan.

Miten kuvailisit ykkössarjan tasoa?

– Ei missään tapauksessa kauhean huono. Aika monessa joukkueessa on kavereita, jotka voisivat olla liigassa. Meillä pojat tekevät ihan hyvin töitä. Toki eteen on tullut sellaisiakin asioita, joihin en ole tottunut. Kuten reissuja vanhempien kanssa. Liigassa oli sellainen käytäntö, että lomamatkoille lähdettiin vain kuolleen ruumiin yli, Tuominen konkretisoi.

Kun Tuominen muutti pääkaupunkiseudulle 2016, hän oli perin pohjin tympiintynyt lentopalloympyröissä kokemiinsa epäkohtiin palkanmaksusta lähtien. Hän päätti punnita itsensä teknisellä alalla ja pääsi huollon työnjohtajaksi Kaso Oy:lle.

– Lupasin silloin firman toimitusjohtajalle, etten valmenna enää ammatikseni.

Kun Tuominen oli sopinut asioista ja asteli parkkipaikalle, puhelin soi. Ducksin liigajoukkueen taustahahmo Markku Mäkinen otti yhteyttä ja tarjosi pestiä. Tuominen ei pystynyt vastustamaan kiusausta.

– Tieto levisi nopeasti Helsingin Sanomiin. Ei kulunut kuin reilu tunti, kun Kason toimitusjohtaja soitti ja viittasi lupaukseeni.

Tuominen totesi heti, ettei valmennakaan ammatikseen. Näin alkoi kolmen vuoden jakso, kun hän luotsasi Ducksia työn ohella. Yhteistyö päättyi 2019.

Tämän jälkeen Tuominen piti sapattivuoden, kunnes otti Helsinki Volleyn naisjoukkueen kahdeksi kaudeksi komentoonsa. Nyt on menossa toinen PuMa-vuosi.

– Lentopallosta on tullut elämäntapa. Jos joku haluaa opastusta, miksen antaisi sitä. Ehdin maata sohvalla riittävästi eläkeikäisenä, Tuominen totesi.

Sunnuntaina Tuomista odottaa uusi kokemus. Hän on kolunnut lukuisissa Suomen saleissa, mutta Kostia Areena on vielä outo paikka.

– Kiva tulla Kostia Areenalle. Haemme sieltä voiton ja hankimme hyvän lähtökohdan alempaan jatkosarjaan. Joku voi ihmetellä, mutta elättelen edelleen toiveita pudotuspelipaikasta, Tuominen täräytti.

Pälkäneen ykkössarjakamppailu alkaa sunnuntaina tutusti klo 16.

Ensimmäinen vierailu. Mestarivalmentaja Ismo Tuominen johtaa PuMan sunnuntaina Kostia Areenalle.