WFCKU5HH79

Tuomari varasti pääroolin Pyynikillä, kun Isku kaatoi Lukon – Miko Köykkä sydämistyi kohtelustaan

15.1.2023

Rantaperkiön Isku-Lukko 3–1 (19–25, 25–19, 25–20, 25–20)

Sunnuntai-illan ykkössarjakamppailu oli Luja-Lukolle monin tavoin murheellinen.

Pälkäneläisjoukkue taipui Pyynikillä kirvelevään 1–3 (25–19, 19–25, 20–25, 20–25) -vierastappioon maineikasta Rantaperkiön Iskua vastaan, mutta vielä enemmän jurppi tuomaritoiminta.

Sentteri Miko Köykkä ja libero Vili-Valtteri Help joutuivat katselemaan päätuomari Markku Rantalan näyttämää punaista korttia – Köykkä vielä kolmeen otteeseen.

Viimeisellä kerralla Rantalan kädessä oli samaan aikaan keltainen kortti. Se tarkoitti Köykälle erästä poistoa.

Kun rangaistus tuli kolmannen erän päätteeksi, niin Köykkä oli pannassa koko neljännen erän. Monitoimimies Atte Puholainen tuurasi Köykkää keskitorjujana. Puholainen on nähty tällä kaudella jo hakkurina, yleispelaajana ja nyt sentterinä.

– Minun tekisi mieli pyytää anteeksi kaikilta, koska on typerää antaa kaksi ilmaista pistettä vastustajalle. Mutta en tiedä, mitä käytöstä pahoittelisin, tuomioista tyrmistynyt Köykkä tuumi.

Näin kovia kokenut sentteri kertasi tilanteet.

– Ensimmäinen punainen tuli, kun panin vastapallon rataan verkon kautta. Jokainen voi katsoa lähetyksestä, että verkossa oli pallo. Ei minun käsi. Sanoin v-alkuisen sanan spontaanisti ja kysyin miten voit antaa tuosta suoran punaisen. Lopetin marisemisen siihen.

– Sen jälkeen en käyttänyt kertaakaan kirosanoja. En vittuillut, en haukkunut, en tehnyt mitään… Kun vastustaja alkoi huutaa minun eräpallopassista, kysyin pyörikö. Siitä tuli erästä poisto. En halunnut järjestää tämmöistä show’ta missään tapauksessa. En varsinkaan tässä pelissä, Köykkä harmitteli.

Köykkä otti tuomionsa erittäin raskaasti.

– Tiedän, että olen huudellut ja kiroillut joskus, mutta nyt olin viilipytty. Oli syytäkin olla, kun peli sujui niin huonosti. Miten selitän tämän läheisille – muun muassa äiti itkee kotona ja moittii minua. Kiitos vaan tuomarille maineeni pilaamisesta. Olen ansainnut tähän mennessä kaikki korttini, mutta nyt niihin ei ollut todellakaan aihetta.

Lukon valmennusjohdon mielipide ei jäänyt epäselväksi, mutta Juha Hämäläinen ja Petteri Miettinen muotoilivat lausuntonsa ymmärrettävistä syistä hyvin tarkasti.

– Kun tiedetään, että päätuomarina olevalla henkilöllä on kortit herkässä joka hemmetin pelissä, ei kannata lähteä kaivamaan verta omasta nenästä. Mutta onhan se surullista, ellei tuomari kestä pätkääkään pelaajien tunteiden purkauksia. Siinä tapetaan aika paljon pelistä, otteluvalmentaja Miettinen totesi.

– En haluaisi kommentoida tuomarin toimintaa millään tavalla, mutta en nähnyt kentällä mitään noin hälyyttävää. Toki olin eri puolella kenttää kuin tuomari. Pitää muistaa, että me emme voi vaikuttaa tuomareihin emmekä vaihtaa niitä. Niinpä ainoana mahdollisuutena on oppia käyttäytymään sen mukaan, kuka on kulloinkin tuomitsemassa, Hämäläinen säesti.

Pienen tenttaamisen jälkeen Hämäläinen myönsi, että tuomiot olivat kovia ja raskauttavia tekoihin nähden.

– Asiasta oli puhetta etukäteen, mutta viesti ei mennyt täysin perille. Poikien pitää oppia, miten käyttäydytään ottelutilanteessa. Emme hävinneet kuitenkaan sen takia. Iskun nuorten poikien kantti piti paremmin, Hämäläinen muistutti.

Tässä vaiheessa kaikki oli vielä hyvin: Raivis Oiguss (vas.), Vili-Valtteri Help, Teemu Kuusela, Mikko Kuusela, Jonne Haavisto ja kovia kokenut Miko Köykkä tuulettavat pistettä. Kuva: Pertti Flinck.