Vilppulan kuuluttajalegenda on seurannut Lukkoa jo pitkään – "Olen varma, että voittoja tulee kevään mittaan"

22.12.2020

Parkkivuoren urheilutalon kuuluttajalegenda Jari Naukku-Ahvenjärvi löytää Luja-Lukon ensimmäisestä ykkössarjakaudesta paljon samaa kuin Vilppulan Tähden kolmen vuoden takaisesta käynnistä Suomen toiseksi korkeimmalla tasolla.

– Kun miettii Tähden silloista taivalta ja Lukon tämän hetken tarinaa, hämmästyttävän moni asia on mennyt samaa rataa, Pirkanmaan johtavien sanavirtuoosien joukkoon noussut Ahvenjärvi päivittelee.

Vain yhden ottelun voittaneen Tähden visiitti jäi ranskalaiseksi, mutta Lukolla ei ole tätä pelkoa. Lentopalloliitto päätti jo keväällä, ettei mikään joukkue tipu kakkossarjaan haastavan koronatilanteen takia.

Näin tiiviisti treenaava pälkäneläisjoukkue voi jatkaa uurastustaan putoamispeikkoa pelkäämättä.

– Muistan helkkarin hyvin, miten kuvittelimme hyvien pelaajien kyselevän paikkaa meidän ryhmästä A-poikien Suomen mestaruuden jälkeen. Meidän oli tarkoitus vahvistaa ryhmää parilla kokeneella kaverilla, mutta niitä ei vaan löytynyt. Ei, vaikka etsittiin kissojen ja koirien kanssa, Ahvenjärvi muistelee.

Lukolla oli samantyyppinen ajatus koronakevään keskellä.

– Meidän avainpelaaja Daniel Heinonen joutui olemaan sivussa pitkään – niin kuin Lukon Ville Järnvall nyt. Siinäkin mielessä yhtäläisyyksiä on paljon.

Yhdessä asiassa Tähden ja Lukon strategiassa on iso ero. Vilppulalaisjoukkue yritti kääntää kurssinsa pestaamalla kanadalaisen hakkurin Nathan Murdockin. Lukko ei ole edes harkinnut ulkomaalaisvahvistusta – eikä harkitse.

Murdockista ei ollut Tähden pelastajaksi. Kanadalainen lähetettiin kotiin tammi-helmikuun taitteessa.

– Ratkaisuun ei liittynyt mitään dramatiikkaa. Päätimme luopua hänestä, koska polvi hajosi ikävästi. Päätös ei perustunut millään tavalla rahaan. Vaikka kausi oli pelillisesti vaikea, jäimme taloudellisesti plussan puolelle, Ahvenjärvi painottaa.

Tähti laski niin, että sarjapaikan varmistamiseen tarvittavat pisteet hankitaan ennen joulua.

– Tiesimme, että tilanne hankaloituu vuodenvaihteen jälkeen, kun viisi kaveria lähtee armeijaan tammikuussa. Suunnitelma oli hyvä, mutta toteuttaminen epäonnistui.

Ahvenjärvi on seurannut Lukon taivalta tarkasti ja törmännyt moniin tuttuihin ongelmiin.

– Meidän jengi veti ykkössarjakauden loppuun todella hyvällä hapella – ja niin uskon Lukonkin tekevän. Näen ryhmässä potentiaalia paljon parempaan kuin tähän mennessä on nähty, Ahvenjärvi summaa.

Lukon ykkössarjataival jatkuu – jos korona suo – 10. tammikuuta Karhulan Veikkojen vieraana.

– Olen seurannut Lukon joukkuetta jo monta vuotta – ja olen varma, että voittoja tulee kevään mittaan.

Sanavirtuoosi. Kostialla vieraillut Jari Ahvenjärvi sai syksyllä runsaasti kehuja selostaessaan Akaa-Volleyn ja VaLePan kamppailun Aamulehteen. Kuva: Asko Niemi.