Pälkäneläiset eivät ole tyhmiä!

25.11.2019

Lukon kippari Ville Järnvall (ylimpänä) hoiti pinnat himaan. Kuva: Asko Niemi.
Lukon kippari Ville Järnvall (ylimpänä) hoiti pinnat himaan. Kuva: Asko Niemi.
Pälkäneläisilmeet olivat ajoittain äärimmäisen vakavia Apian illassa. Kuva: Outi Pettersson.
Pälkäneläisilmeet olivat ajoittain äärimmäisen vakavia Apian illassa. Kuva: Outi Pettersson.

24.11. Valkeakosken Isku-Veikot-Lukko 1–3 (20–25, 25–16, 16–25, 21–25)

Pälkäneläiset ovat maalaisia, mutta he eivät ole tyhmiä.

Kaikkea muuta.

Jokainen Luja-Lukon kakkossarjajoukkueen ytimeen kuuluva henkilö tiesi, että Isku-Veikot on ladannut kauden toiseen paikalliskamppailuun kaiken ja vähän ylikin.

Monelle vierailijalle olisi käynyt köpelösti liigasta asti tutussa Apian liikuntahallissa, mutta sakeissakin liemissä keitetty Lukko-luotsi Heikki Hemuli-Kosonen piti päänsä kylmänä.

Kosonen osasi varautua valkeakoskelaisjoukkueen rajuun rynnäkköön ja löysi konstit sen pysäyttämiseen.

Ainoa yllätys oli se, että Isku-Veikot lähti pehmittämään Lukkoa toden teolla vasta toisessa erässä.

Sekin johtui pitkälti siitä, että pälkäneläisvieras oli tarkkana odotetun kamppailun alkaessa. Lukko ei hätkähdä enää liigamiehestä eikä kahdestakaan. Heidän kuolevaisuus on nähty jo useampaan otteeseen. Poikkeuksena toki Vilppulan Paroni Matti Hietanen.

Avainjuttuna on Kososen rakentama oma peli.

Kun Lukko pitää valmentajan korostamista periaatteista kiinni, taso riittää pitkälle kakkossarjassa.

Tämä nähtiin Apiallakin.

Lukko jäi kauaksi omasta huipputasostaan, mutta erätappion jälkeinen ryhtiliike riitti. Sen jälkeen asioita tehtiin hiukan paremmin ja tarkemmin. Juuri niin kuin hikisissä harjoituksissa on painotettu.

Edes vastustajan suunsoitto ei horjuttanut Lukkoa. Herjat loppuivat kummasti, kun palloa pantiin rataan riittävän usein.

– Kaikesta huomaa, että Lukon pojat ovat treenanneet paljon. Paketti pysyy kasassa vaikeillakin hetkillä, Isku-Veikkojen luotsi Ari Väisänen kehui.

Väisänen on nähnyt uransa aikana muutakin kuin tupruttavat tehtaan piiput. Hän rakensi takavuosina Isku-Veikoista liigajoukkueen ja sai näin omakohtaista tuntumaa Suomen lentopallohuipusta.

– Kun Lukolle tuli vaikeuksia, Kosonen näki heti tilanteen ja osasi reagoida siihen oikealla tavalla, Väisänen suitsutti.

Lukolle olisi saattanut käydä köpelösti, mikäli peliä olisi johtanut kokemattomampi koutsi.

Vaikka Apian liikuntahallin tilat suorastaan tihkuvat lentopallohistoriaa, pälkäneläisjoukkueen pelaajilla ei ole hajuakaan tästä. Samassa hallissa on nähty liigalentiksen suurnimiä Lukosta tutusta Sami Juvosesta, Jussi Heinosta ja togolaispommittajasta Adje Agnitheysta lähtien.

Nyt ykkösnimeksi nousi Lukko-laituri Ville Järnvall.

– Saimme rullaamaan hyökkäyspelimme lukkomaiseen tapaan kahden erän jälkeen. Teimme kolmannessa erässä 16 ja neljännessä 15 hyökkäyspistettä vähillä virheillä. Se oli mainio saldo, Kosonen kiitteli.

Järnvall ei ollut ainoa onnistuja. Kesken pelin liberoksi tullut Joni Sokka rauhoitti peliä ja otti muutaman mojovan puolustuksen. Polvivaivoista kärsinyt passari Jere Puolakka palasi tositoimiin lupaavasti. Hakkuri Akseli Viitala koppasi neljä torjuntaa.