Lukko oli otettu – Palomäki halusi lähteä avuksi!

19.3.2018

Nyt on hyvät ohjeet paikallaan. Lukko valmentaja Petteri Miettisen pitämässä neuvonpidossa. Mukana yllätysapu Olli-Pekka Palomäki (vas.). Kuva: Outi Pettersson.
Nyt on hyvät ohjeet paikallaan. Lukko valmentaja Petteri Miettisen pitämässä neuvonpidossa. Mukana yllätysapu Olli-Pekka Palomäki (vas.). Kuva: Outi Pettersson.

18.3. Hollolan Salpis-Lukko 3–1 (20–25, 25–16, 25–20, 25–20)

Lukon GM Jari Perkiö sai lauantai-iltana hämmentävän soiton lempääläläiseltä virkaveljeltänsä Juha Antiikki-Rauniolta.

LeKin ykkössarjajoukkueen tirehtööri tiedusteli, kelpaako farmilistalla oleva sentteri Olli-Pekka Palomäki Lukon avuksi seuraavan päivän vieraskamppailuun Hollolan Salpista vastaan.

Palomäki oli kysynyt tätä itse Rauniolta sulateltuaan ykkössarjapettymystä hetken Hakkarin pukukopissa. LeKin kausi päättyi tylyyn 0–3-välierätappioon Karelian Hurmosta vastaan.

– Ai kelpaako? Onko tämä jokin aprillijuttu? Vai olenko ottanut pari pirtelöä liikaa? Perkiö ihmetteli.

Lopulta Raunio sai vakuuteltua sekunnissa terästäytyneelle kollegalleen, että Palomäki on ihan tosissaan.

– No, totta helkkarissa... Tämä on meille suuri kunnia. Kaveri lähtee mielummin Hollolaan hikoilemaan kuin isolle kirkolle rentoutumaan, Perkiö sai vastattua.

Kuka nyt ei ottaisi tämäntasoista keskimiestä avuksi. Palomäki on 112 liigaottelun mies. Hän kuului Vammalan Lentopallon kultaryhmään 2013–14 ja pronssiporukkaan seuraavana talvena. Kaudella 2016–17 VaLePan kasvatti vahvisti Rantaperkiön Iskua.

Palomäki oli valmis auttamaan loukkaantumisten riivaamaa Lukkoa jo edellisviikonloppuna, mutta silloin Lentopalloliiton säännöt estivät tämän. Tilanne muuttui, kun LeKin kausi päättyi.

Silti Perkiö ei kehdannut edes pyytää Palomäkeä mukaan, koska peli alkoi vain reilut 17 tuntia myöhemmin kuin LeKin kausi päättyi. Sinä aikana sentterin piti hoitaa nollaaminen, ladata itsensä uuteen taistoon ja matkustaa vielä Hollolaan.

Palomäki asteli Salpahalliin taistelutahtoa uhkuen ja playoff-parta rehottaen. Ainakin kaksi Salpiksen pelaajaa joutui käymään jännäkakalla nähtyään sentterin itsevarman olemuksen.

Suurin huolenaihe oli peliasun koko. Väkivahva keskitorjuja joutui survomaan päällensä saman paidan mitä toinen farmiapu Juuso Paananen oli käyttänyt aiemmin tällä kaudella.

– Vastustaja säästyi pahimmalta, kun paita oli niin tiukka. En saanut liikuteltua käsiäni kunnolla, Palomäki virnuili.

Silti hän nousi Lukon ykköshahmoksi mainiolla saldolla 13/+8.

Saldo oli niin tarkka kuin se voi ikinä olla, koska tilastoja pitää Juha-Pekka Data-Pettersson. Omista numeroistaan tarkimmat Lukko-pelurit ovat yrittäneet lahjoa tilastomiestä useampaan otteeseen, mutta armoa ei ole herunut muille kuin nyt joukosta puuttuneelle Ville Syherö-Mattilalle.

Mattila on kirjannut pari kertaa lukeman +1, ettei hänelle jäänyt paha mieli miinusmerkistä.

Tällä kertaa Lukosta tuli masentava pakkaskerho. Peräti neljä ukkoa jäi miinuksille. Kun neljän laiturina kokeilleen kaverin yhteislukema oli –7, pisteet jäivät pelkäksi haaveeksi.

Synkistä numeroista huolimatta pälkäneläisvieras tarttui vielä neljännessä erässä voiton syrjästä kiinni valmentaja Petteri Pastori-Miettisen rohkean vedon jälkeen.

Miettinen siirsi koko viikon sairastelleen Tomi Perkiön passariksi. Salpis oli helisemässä 20 pisteen tienoille asti, kunnes peli karkasi Lukon käsistä omien munausten takia. Siinä vaiheessa laiturit tekivät neljä hyökkäysvirhettä peräkkäin.

Tuloksessa ei ollut sinänsä mitään häpeämistä, sillä Salpis on ollut kivikova kotikentällään koko kauden. Hollolalaisjoukkue on voittanut yhdestätoista pelistään peräti kahdeksan ja napannut vielä pisteen kahdesta 2–3-tappiosta.

Vain lohkon voittava TuTo on vienyt Salpahallista täyden potin – ja silloinkin Salpis nappasi yhden erän.

Lukon pistemiehet: Ville Järnvall 14, Olli-Pekka Palomäki 13, Akseli Viitala 10, Juho Viitala 6, Reko Käenniemi 4, Tomi Perkiö 3, Juhani Salminen 1.