Ei tarvittu ammattiauttajia – JyLe sai Salmisen putken poikki!

22.10.2019

Joukkueiden parhaat Tomi Perkiö (vas.) ja Nooa Koskinen palkittiin Uotilan Leipomon limppupaketilla ja Pub Panaman lahjakortilla. Valinnat teki Panaman omistaja Jani Tainio. Kuva: Asko Niemi.
Joukkueiden parhaat Tomi Perkiö (vas.) ja Nooa Koskinen palkittiin Uotilan Leipomon limppupaketilla ja Pub Panaman lahjakortilla. Valinnat teki Panaman omistaja Jani Tainio. Kuva: Asko Niemi.
Juhani Silkki-Salminen (vas.) ihastutti syötöillään passarikollegansa Jere Puolakan (kesk.) ja Sami Petterssonin. Kuva: Asko Niemi.
Juhani Silkki-Salminen (vas.) ihastutti syötöillään passarikollegansa Jere Puolakan (kesk.) ja Sami Petterssonin. Kuva: Asko Niemi.

20.10. Lukko-JyväsLentis  3–0 (25–19, 25–21, 25–13)

Pälkäneen pohatta Ville Maailmanmies-Mattila käyskenteli hermostuneena Kostia Areenan ylätasanteella, kun Lukon passarin Juhani Silkki-Salmisen syöttömylly alkoi pyöriä huimaa kyytiä kotiyleisön edessä.

Salminen ehti täräyttää kolmanteen erään peräti seitsemän pisteen pötkön ennen kuin JyväsLentis hankki pallon itselleen.

– Onneksi JyLe sai putken vihdoin poikki. Muuten Silkkiä ei olisi näkynyt treeneissä ainakaan viikkoon, Mattila huokaisi.

Herrat ovat oppineet tuntemaan toisensa kosteissa lääkäripiireissä. Kuten Lukon edesottamuksia seurannut väki varmasti muistaa, professoriksi edenneeltä Mattilalta on jäänyt lukuisia pelejä väliin milloin karonkan ja milloin minkäkin illanistuaisen takia.

Salmisen poissaolojen kirjo on paljon laajempi. Viime kaudella passarilta kului häävalmisteluihin ja -matkaan toista kuukautta. Kohta perään tuli samanmittainen huilipätkä, kun passarin peukalo koki kovia silloisen kakkosvalmentajan Juha Kanuuna-Ollikaisen jytkyn jälkeen. Päälle tulivat vielä vaimon hemmotteluillat.

Asiasta seitsemänteen – miksi Herra Mattila seurasi kamppailua lehtereiden puolelta?

– Halusin saada kokonaiskuvan Lukon toiminnasta. Täältä näkee hirveän hyvin, miten tunnollisesti pelaajat noudattavat ohjeita. Ja kuinka he reagoivat, kun tyttöystävä ilmestyy katsomoon, Mattila selvitti.

Mattilan mieleen muistui nopeasti viime kauden kotipeli, kun syvästi ihastuneen Miko Tero-Köykän pasmat sekosivat täysin oman kuningattaren ilmestyttyä Kostia Areenalle.

– Kyllä Tero oppii vielä. Kun pyörittää daameja aikansa, toiminta muuttuu paljon luontevammaksi, Mattila opasti isälliseen tyyliinsä.

Seuraavaksi Lukon kulttihahmon huomio kiinnittyi Tomi Perkiön pelaamiseen.

– Minkähän sähköiskun Tomi on saanut, kun pisteitä on tullut jopa torjumalla. Tänään on tullut jo enemmän torjuntoja kuin koko viime kaudella, Mattila ihmetteli.

Samaa taivasteltiin myös Lukon pukukopissa kolmannen peräkkäisen voiton jälkeen.

– Luulen, että tähän löytyy selitys Lentolan Tokmannista, Lukon ykköstykki Ville Pajavasara-Järnvall arveli.

– Aivan. Tomi taisi sijoittaa rahansa hiljattain markkinoille tulleeseen supermagneettiin. Se on kuulemma niin tehokas, että pallon lentorata voi muuttua melkein puoli metriä, libero Niilo Nippeli-Nurmi tiesi.

Perkiö vaikeni täysin ja varjeli varustekassiansa kuin valtiosalaisuutta.

Vaikka Lukon pelistä puuttui tällä kertaa kirkkain säihke ja värikkäimmät serpenttiinit, valmentajaguru Heikki Hemuli-Kosonen osasi arvostaa JyLen kaatamista.

– Voittoja kannattaa arvostaa aina. Tulee ne miten tahansa. On kylmä fakta, että hyvä joukkue pystyy voittamaan myös vähän keskeneräisellä pelillä. Huono ei siihen pysty, Kosonen filosofoi.

Kososen mukaan hetkelliset epäselvyydet ja ajoittaiset notkahdukset olivat suoraa seurausta Lukon nykyisistä harjoituspainotuksista.

– Meillä on parhaillaan muutama kehityskohde erityisesti hyökkäyspäässä. Kun niitä hiotaan, välillä tulee helpolta näyttäviä virheitä. Ne kuuluvat asiaan. Nämä eivät selitä kuitenkaan puolustuspelin uinahduksia, Kosonen summasi.

Päätteeksi illan paras anti. Perkiö tehtaili kentän korkeimman pistemäärän (15) tasapainoisen esityksen jälkeen ja yllätti neljällä torjunnallaan (oli magneettia tai ei). Salminen pääsi syöttämään peräti 20 kertaa ja täräytti neljä ässää. Daniel Ransu-Kosonen toi uutta rytinää hakkuripeliin päästyään vaihdosta irti.