Runopoika-Viitala tuli vahvasti penkiltä – "Mattilaa tarvitaan pallonkerääjänä"

10.2.2020

Pälkäneen edellinen kunnanjohtaja Janita Koivisto valitsi illan parhaiksi Lukon Ville Järnvallin (vas.) ja JyLen Oskari Ojaniemen. He saivat tutusti Uotilan Leipomon limppupaketin ja Ravintola Panaman lahjakortin. Kuva: Asko Niemi.
Pälkäneen edellinen kunnanjohtaja Janita Koivisto valitsi illan parhaiksi Lukon Ville Järnvallin (vas.) ja JyLen Oskari Ojaniemen. He saivat tutusti Uotilan Leipomon limppupaketin ja Ravintola Panaman lahjakortin. Kuva: Asko Niemi.
Kova kaveri. Kolari-Specialin toimistopäällikkö Sari Päätalo ja Lukon sentterilegenda Miko Köykkä ihastelevat sankaripoika Akseli Viitalaa. Kuva: Outi Pettersson.
Kova kaveri. Kolari-Specialin toimistopäällikkö Sari Päätalo ja Lukon sentterilegenda Miko Köykkä ihastelevat sankaripoika Akseli Viitalaa. Kuva: Outi Pettersson.

9.2. Lukko-JyväsLentis 3–0 (25–22, 25–16, 25–20)

Lukon kulttihahmon Ville Ikiliikkuja-Mattilan piti lähteä sunnuntai-iltana romanttiselle iltalenkille, mutta kekseliäs monitoimimies sai höynäytettyä vaimoansa juonikkaalla tempulla.

Mattila lupautui manageri Jari Perkiön tuuraajaksi Panaman kiihkeään sykkeeseen.

Vastuullisena tehtävä oli ilmaisten oluiden tarjoaminen voitokkaalle ryhmälle.

– Älkää sitten lipsauttako emännälle, miten paljon Mattila nauttii tästä tehtävästä. Ettei kaveri joudu kotiarestiin ainakaan kovin pitkäksi ajaksi. Tarvitsemme treeneihin jonkun pallonkerääjän, Lukon ilopilleri Akseli Runopoika-Viitala täräytti voimiensa tunnossa.

Mattila ei jää juuri koskaan sanattomaksi, mutta tällä kertaa kasvoille levisi epäuskoinen ilme – ja vastakuitti jäi hyvin vaatimattomaksi.

– Kukkopojat ovat hyppineet ennenkin pöydällä hempulasakkeja vastaan, mutta katsotaan mitä tapahtuu kevään tosipeleissä, Mattila lohkaisi.

Heti perään herrasmies lähetti pahoittelunsa Jyväskylän suuntaan.

– JyLe tekee aina arvokasta juniorityötä, mutta nämä ovat miesten kekkereitä, Mattila lisäsi.

– Hetkinen – mitäs Runopoika tekee sitten isojen poikien seassa? Lukon passari Juhani Samettisormi-Salminen hämmästeli.

– Pelaa sinä vaan hanskat kädessä, ettei ropsu niin pahasti, Viitala Junior tuhahti.

– Pojat, pojat – otetaas nyt rauhallisesti. JyLe pantiin siistiin pakettiin kolmessa erässä. Ja peli venyi reiluun tuntiin vain siksi, koska piti maksimoida kioskimyynti pitkällä erätauolla, Mattila siirtyi isälliseen tyyliinsä.

Mattila selviytyi mieluisasta oluenjako-operaatiosta moitteitta ja ehti kostuttaa myös omaa kurkkuansa.

– Toi Reko (Käenniemi) on muuten tekijämies. Se on neuvotellut Perkiön kanssa harvinaisen diilin. Kun porukalle tarjotaan ilmaiset oluet, Röpötille tulee vielä toinen kierros. En usko, että kenelläkään muulla on vastaavaa ekstraa virallisessa sopimuspaperissa, Mattila päivitteli.

Harvinaisuuteen löytyi toki selitys.

– Röpötti on keskari. Keskarit pystyvät kentällä mihin tahansa. Sen lisäksi he ovat suorastaan neroja neuvottelupöydässä, Mattila päästeli.

Kun Mattila kävi kuittaamassa oluet, kieli lauloi jo liukkaasti.

– On muuten kumma juttu, kun meiltä löytyy enemmän pelaajia Panamaan kuin kokoonpanoon, Mattila lohkaisi.

Käenniemi palautti pallonkerääjän nopeasti ruotuun.

– Taisit imeä itse kolme pitkää. Lisäksi unohdit meikäläisen spesiaalisopimuksen, Röpötti ojensi.

Tämän jälkeen Mattila käänsi puheen tiistain harjoituksiin ja poistui vähin äänin takavasemmalle.

– Ilta on vielä nuori. Mattila ehtii mainiosti romanttiselle lenkille, Viitala täräytti.

Nähtävästi Viitalalle palautuivat mieleen herkät hetket hehkeän Ann-Sofian kanssa. Silloin he kävelivät käsi kädessä Kalevan idyllisessä ympäristössä.

Mattila pitää itseänsä lähes erehtymättömänä, mutta näköjään ikävuodet ovat heikentäneet miehen muistia. Professori lupasi muutama viikko sitten, että hän hommaa varustekassiinsa Suomi 100 runoa -teoksen ja luovuttaa sen Lukon herkälle Runopojalle seuraavan huippupelin jälkeen.

Nyt se tuli, mutta Mattilalta ei löytynyt Piia Pälän kirjoittamaa kokoelmaa. Viitala olisi tutustunut mielellään Pälän sielukkaisiin, väkeviin, koruttomiin, pohtiviin, älykkäisiin, moniulotteisiin, ajattomiin, minimalistisiin ja jopa mystisiin runoihin.

– En osannut kuvitellakaan, että poika onnistuu toisen kerran saman kauden aikana, Mattila pahoitteli.

Viitala pääsi irti toisen erän puolivälissä ja esiintyi erittäin miehekkäästi loppupelin. Lukko-luotsi Heikki Hemuli-Kososen mielestä Runopojan hakkuripeli oli pälkäneläisittäin koko pelin paras juttu.

Myös Samettisormi-Salminen tuli vahvasti sisään kolmannessa erässä. Ville Järnvall oli kova läpi ottelun.

– Oli tärkeätä antaa vastuuta vähemmän pelanneille. Kun kokoonpano oli uusi, tämä toi ymmärrettävästi kommunikaatio-ongelmia. Se näkyi epätarkkuutena helpoissa palloissa, Kosonen summasi.