Lukko löysi Kososelle tuuraajan Alpeilta

29.2.2020

Kuva: Juha Hämäläinen lasketteli vielä loppuviikosta Schladmingissa.
Kuva: Juha Hämäläinen lasketteli vielä loppuviikosta Schladmingissa.

Mestarivalmentaja Juha Hämäläinen johtaa pälkäneläisjoukkueen peliä Vilppulassa.

Pallo-Karhuille tuli hätä käteen naisten lentopalloliigan runkosarjahuipennuksen aattona.

Kärkipaikkaa himoitseva kuusamolaisryhmä tarvitsi varjokuusikkoon riittävän pehmeäkätisen hakkurin ja kääntyi tämän tiimoilta Luja-Lukon miesjoukkueen puoleen.

Pälkäneläiset antoivat päävalmentaja Heikki Hemuli-Kososelle poikkeusluvan tärkeätä tehtävää varten. Tosin pitkän harkinnan jälkeen, koska Pallo-Karhut ratkaisee ykkössijan Lukon yhteistyöseuran LP Kangasalan kanssa.

Kosonen oli tohkeissaan virkaveli Timo Tolvasen tarjoamasta tilaisuudesta.

– Sain olla hakkurina – tosin vain takakentällä. Pallot tulivat kovaa vanhalle miehelle, mutta eivät niin kovaa kuin Pälkäneellä, Kosonen virnuili.

Lukko päästi Kososen Kuusamoon sillä edellytyksellä, että sunnuntaiseen kakkossarjan kärkikamppailuun löytyy riittävän ansioitunut pelinjohtaja.

Loppujen lopuksi haravointi tuotti erinomaisen tuloksen – Lukko sai mestarivalmentaja Juha Hämäläiseltä suostumuksen. Siihen sisältyi kuitenkin yksi ehto. Pallo-Karhujen managerin Harri Määtän piti kustantaa Schladmingissa lasketelleen Hämäläisen lento Itävallasta Suomeen.

Rahamiehen maineessa oleva Määttä suostui tähän silmää räpäyttämättä.

Näin Lukko marssii sunnuntaina perinteitä tihkuvaan Parkkivuoren saliin mitaleissa kylpeneen Hämäläisen johdolla. "Jullen" ansiolistalta löytyy SM-kulta, SM-hopea, kaksi Suomen cupin voittoa, kaksi nuorten SM-kultaa ja valtava määrä kansainvälistä kokemusta.

Tredun urheilukoordinaattorina työskentelevä tamperelaislegenda luotsasi nuorten maajoukkueita reilun vuosikymmenen ja näki kansainväliset ympyrät myös Tampereen Isku-Volleyn kanssa.

Hämäläinen vastasi Iskun pelistä peräti seitsemän kautta. Lisäksi liigakokemusta löytyy VaLePan ja Kalevan Lentopallon riveistä.

KaLe oli Hämäläiselle tietynlainen lempilapsi. Tamperelaisjoukkue kipusi hänen johdollaan kakkossarjasta liigaan.

Mutta miksi ihmeessä tartuit Pälkäneen tarjoukseen?

– Motiivina oli ystävieni Heikki Kososen ja Jari Perkiön avun tarve sekä tietysti se, etten halunnut jättää pelaajia pulaan. Lukossa pelaa aika monta minun alaisuudessani harjoitellutta kaveria, Hämäläinen perusteli.

Pojat ovat tulleet tutuiksi Tampereen urheiluakatemian, Sammon keskuslukion urheilulinjan ja urheiluamis Tredun valmennusryhmässä.

Hämäläisen päällimmäisenä tunteena on uteliaisuus.

– Edellisestä kilpatason otteluvalmennuksesta on kulunut jo sen verran aikaa, etten osaa sanoa tarkkaan mitä voi odottaa. Voi olla, etten ole tarkkaan perillä kaikista nykysäännöistäkään. Eiköhän tuomarit ojenna tarvittaessa, taktisista oivalluksistaan tunnettu Hämäläinen heitti.

Millä konsteilla kivikova Tähti kaatuu?

– Aseina ovat Lukon vahvat osa-alueet ja ehkä jotakin pientä lisämaustetta, jota keikkavalmentaja Hämäläinen voi lisätä hyppysellisen. Niistä enemmän ottelun jälkeen, Itävallasta tavoitettu Hämäläinen innostui.