Lukko sai ykkössarjapaikan!

29.4.2020

Uuteen aikakauteen. Lukko pääsee esittelemään Kostia Areenan ensi kaudella koville ykkössarjavieraille. Kuva: Rami Myllymaa.
Uuteen aikakauteen. Lukko pääsee esittelemään Kostia Areenan ensi kaudella koville ykkössarjavieraille. Kuva: Rami Myllymaa.

Pälkäneläisjoukkue on raivannut tiensä alasarjojen syövereistä Suomen toiseksi korkeimmalle tasolle.

Päivämäärä 28.4.2020 jää pysyvästi Luja-Lukon historiaan.

Sinä iltana sinetöitiin pälkäneläisjoukkueen himoitsema paikka lentopallon ykkössarjassa.

Ensin vihreätä valoa näytti Lentopalloliiton kilpailuryhmä – ja päälle tuli siunaus Lukon lentopallojaostolta.

Molemmat päätökset olivat yksimielisiä.

– Tässä kohtaa voin varmaan mukailla hiukan Neil Armstrongin historiallista sanontaa. Tämä on pieni askel ihmiskunnalle, mutta suuri harppaus joukkueelle, Lukon GM Jari Perkiö innostui.

Perkiö viittasi amerikkalaiseen astronauttiin. Kun Armstrong astui ensimmäisenä ihmisenä Kuun pinnalle heinäkuussa 1969, hän lausui kuuluisat sanansa "tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle".

Lukko on raivannut tiensä vitossarjasta Suomen toiseksi korkeimmalle tasolle asti ja tarttuu kovaan haasteeseen koronakurimuksen keskellä.

– Päätös oli helppo. Ykkössarjassa oli viime kaudella yhden joukkueen vajaus – ja nyt tälle paikalle löytyi mitat täyttänyt hakija. Tilausta oli puolin ja toisin, Lentopalloliiton kilpailupäällikkö Jari Lankinen perusteli.

Kakkossarjan kärkijoukkueille tarjottiin mahdollisuutta paikan hakemiseen, koska ne eivät päässeet mittaamaan tasoansa pudotuspeleissä. Lukko tarttui tähän tilaisuuteen.

– Lukko voitti lohkonsa ja todisti olevansa ykkössarjatason täyttävä joukkue. Näin kaikki asiat loksahtivat kohdalleen, Lankinen kuvaili.

Ykkössarjapaikka on Lukolle hienon kasvutarinan kruunu. Se on noussut alasarjojen kätköistä ylöspäin askel kerrallaan. Pitkä prosessi on vaatinut paljon kärsivällisyyttä. Välillä on tullut myös takapakkeja, mutta ydinjoukko ei ole lannistunut.

Lukko otti ison harppauksen kaudella 2018–19 päästyään pitkän odotuksen jälkeen Kostia Areenan upeisiin oloihin. Kostia Areena muistutti keidasta kulttipaikaksi muodostuneen Paelkaene Gardenin ja sen legendaaristen perjantai-iltojen jälkeen.

Kun samalla saatiin värvättyä vielä valmentajaksi Heikki Kosonen, vaatimustaso nousi tuntuvasti.

Tulokset ovat todistaneet, että Kososen aikana on tehty oikeita asioita. Hän johti silmissä kehittyneen joukkueen ensimmäisellä kaudella kakkossarjan välieriin. Siinä vaiheessa East Volley osoittautui liian kovaksi vastustajaksi.

Sama trendi jatkui kesken jääneellä kaudella 2019–20. Lukko voitti oman lohkonsa ja valmistautui toiveikkaana pudotuspelihuipennukseen. Se jäi kuitenkin väliin koko urheilumaailman pysäyttäneen pandemian takia.